Coronateststraten definitief dicht, vanaf nu niet langer gratis testen op corona

Het einde van een tijdperk: om 12.00 uur gingen de deuren van de laatste coronateststraten in Zeeland officieel dicht. Na een kleine drie jaar komt daarmee een einde aan de aparte locaties waar mensen zich gratis konden laten testen op het coronavirus. "Een absoluut historische dag."
De teststraat van de GGD in Vlissingen
De teststraat van de GGD in Vlissingen © GGD Zeeland
Tot vanmiddag 12.00 uur had de GGD in Zeeland nog vier coronateststraten. In Goes, Terneuzen, Vlissingen en Zierikzee kon je je 's ochtends nog laten testen op het coronavirus. Daar maakten gemiddeld nog zo'n acht tot vijftien mensen per dag gebruik van.

'Een bijzonder moment'

Zorgminister Ernst Kuipers noemt de sluiting "een bijzonder moment, ruim drie jaar nadat we de eerste coronapatiënt in Nederland hadden." Hij spreekt verder van een "absoluut historische dag".
Vorige week werden de laatste coronaregels al afgeschaft. De ziekte kan nu op dezelfde manier behandeld worden als bijvoorbeeld griep. Testen is dus niet meer nodig. Wie dat toch wil laten doen, moet gebruik maken van een commerciële partij.
De GGD Zeeland geeft op haar website vijf tips bij griep- en verkoudheidsklachten. "Of die nu het gevolg zijn van het coronavirus of niet."
  1. blijf thuis wanneer je ziek bent;
  2. overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken;
  3. vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is (zoals bij mantelzorg), draag dan een mondneusmasker;
  4. hoest en nies in je elleboog en was vaak en goed je handen, ook als je geen klachten hebt
  5. zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.
Het kabinet laat corona overigens nog niet helemaal los, maar blijft het rioolwater monitoren om te kijken of het virus niet toch weer opspeelt. Volgens Kuipers is het belangrijk "altijd voorbereid te zijn". Maar inmiddels is de situatie "al zo lang stabiel dat ik er vertrouwen in heb dat het rustig blijft", aldus de zorgminister.