Jeugdgevangenis en werkstraf geëist tegen laatste verdachten geweld Schouwen-Duiveland

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, moet een 19-jarige Vlaardinger de jeugdgevangenis in voor een reeks geweldsincidenten op Schouwen-Duiveland. Het OM eist een half jaar, deels voorwaardelijk. Een 18-jarige plaatsgenoot hoorde vandaag in de rechtbank een werkstraf van veertig uur tegen zich eisen. De jongens zouden in de zomer van 2021 met een groep meerdere mensen geschopt en geslagen hebben. Vaak zonder aanleiding.
Geweld Schouwen-Duiveland
Afbeelding ter illustratie © Politie
In totaal stonden deze week zeven jongens en jonge mannen uit Zuid-Holland terecht. Het duo dat vandaag moest voorkomen, was nog minderjarig op het moment van de strafbare feiten en de zitting was daarom achter gesloten deuren. Uit politieonderzoek bleek dat de knokkende jongeren elkaar deels in Zeeland hadden leren kennen. Ze waren hier op vakantie. De tunneltjes onder de N57 bij de Brouwersdam werden 's nachts gebruikt als feestlocatie.
Zeven verdachten, dit eist het OM tegen ze:
De twee jongsten van de groep worden van de zwaarste feiten verdacht: poging tot doodslag, openlijk geweld, en diefstal met geweld. Ze sloegen onder meer twee jongens uit Schouwen-Duiveland het ziekenhuis in. Zij stonden woensdag als eersten voor de rechter. Een 16-jarige uit Schiedam hoorde een half jaar jeugdgevangenis tegen zich eisen, deels voorwaardelijk. De tijd die hij in voorarrest heeft gezeten, zou daar vanaf getrokken moeten worden. Een 17-jarige uit Abbenbroek zou volgens het OM een werkstraf van tachtig uur moeten krijgen. Voor elke dag dat hij in voorarrest zat, moet hij twee uur 'korting' op zijn werkstraf krijgen.
Op de tweede zittingsdag hoorde een 19-jarige uit Vlaardingen tachtig uur werkstraf tegen zich eisen. Het Openbaar Ministerie vindt dat zijn 20-jarige stadsgenoot volgens het het jeugdstrafrecht berecht moeten worden. Tegen hem is een celstraf van een half jaar geëist, met aftrek van de anderhalve maand dat hij in voorarrest zat. De rest van de celstraf zou voorwaardelijk moeten zijn. Een 19-jarige uit Gouda, die niet bij de hoofdverdachten hoort, moet, als het aan justitie ligt, een werkstraf van veertig uur doen.
Vandaag stonden dus de laatste twee verdachten voor de rechter. Het OM eist een half jaar jeugddetentie, deels voorwaardelijk, tegen een 19-jarige Vlaardinger. Zijn 18-jarige plaatsgenoot zou wat het OM betreft een werkstraf van 40 uur moeten uitvoeren.
Het geweld rond campings op de Kop van Schouwen en op de Brouwersdam hield vakantiegangers, inwoners én de politie flink bezig in de zomer van 2021. Nog maar een paar weken eerder stonden de media bol van de 'Mallorcazaak', waarbij het slachtoffer door een groep mannen was belaagd en doodgeschopt.
Vlak na de mishandeling vertelde een slachtoffer tegen Omroep Zeeland dat hij vreesde voor zijn leven toen hij werd geschopt. "Ik had meteen dat verhaal van Mallorca in mijn hoofd. Ik kreeg harde trappen in mijn gezicht, ik zag witte flitsen. Het enige wat ik kon doen was schreeuwen."
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.