Met één zetel in Zeeuwse Staten, 'is als wél de finish overgaan, maar met een teleurstellende tijd'

Een kleine week na de Provinciale Statenverkiezingen dreunt de klap die BBB uitdeelde nog na. Ook bij partijen die hoopten om met meer dan een zetel in Zeeuwse Staten te komen. "Het gevoel komt overeen met wél de finish overgaan, maar met een teleurstellende tijd", zegt Lizo Koppejan, lijsttrekker van de ChristenUnie in Zeeland. In het radioprogramma De Zeeuwse Kamer besprak hij samen met lijsttrekker Gert Heijkoop van JA21 de Zeeuwse verkiezingsuitslag.
Gert Heijkoop van JA21 en Lizo Koppejan van ChristenUnie
Gert Heijkoop van JA21 en Lizo Koppejan van ChristenUnie © Omroep Zeeland
Beide partijen komen met een zetel in Provinciale Staten. Hun teleurstelling dat er niet meer in zat, stoppen ze niet onder stoelen of banken. Voor de ChristenUnie was het tot het laatste moment stuivertje wisselen. Zouden ze twee zetels krijgen, of moesten ze zich tevreden stellen met maar één zetel? Het werd het laatste. Het wrange aan dit verhaal is dat de partij enkele tientallen stemmen tekort kwam om een tweede zetel te claimen.

Wel de finish, niet de gewenste tijd

Het roept bij Koppejan de vergelijking op met de Kustmarathon die hij vijf keer heeft gelopen. Wél de finish overgaan, maar dus met een teleurstellende tijd. Maar een grote verrassing was het nou ook weer niet: "Je weet wat er in de maatschappij speelt, je ziet de peilingen en je hoopt op twee zetels. Maar het kabinet heeft ons afgebroken. Het kabinetsbeleid heeft voor onvrede gezorgd, dat helpt niet mee in een periode van proteststemmen."
Ook teleurstelling bij Gert Heijkoop, maar ook wel reden tot vreugde vanwege de winst van BBB. "Onze partijprogramma's hebben veel overeenkomsten, dus ik heb vertrouwen in de koers van de BBB." Koppejan is wat voorzichtiger: "De lat ligt hoog, de verwachtingen zijn hoog. Ze hebben veel steun achter zich en dat beleid moeten ze gaan uitvoeren." Heijkoop en Koppejan zijn allebei nog niet benaderd door verkenner Rabelink.

'Het komt er nu op aan'

De twee fractievoorzitters vinden het desalniettemin knap wat de BBB met Caroline van der Plas heeft bereikt. "Ze heeft vrijwel in haar eentje de partij op de kaart gezet. Maar the proof of the pudding is in the eating, nu moet ze het waarmaken. De partij moet in alle provincies stoelen vullen met mensen die kwalitatief goed genoeg zijn om in Provinciale Staten en waarschijnlijk Gedeputeerde Staten de boel te gaan runnen, en dat is een hele opgave", zegt Heijkoop. Koppejan vult aan: "Je moet de neuzen dezelfde kant ophouden. Het is hard werken."
Luister hier de volledige Zeeuwse Kamer terug.
De Zeeuwse Kamer met Lizo Koppejan van ChristenUnie en Gert Heijkoop van Ja21