Glasvezelkabels die na een half jaar nog steeds uit de grond steken, hier komt dat door

Je kunt ze bijna niet hebben gemist. De uitstekende glasvezelkabels die op veel plekken nog steeds boven de grond uitsteken. Officieel zouden ze zes maanden na aanleg verdwenen moeten zijn, maar vaak wordt die doelstelling niet gehaald. Dat heeft verschillende oorzaken.
In Oost-Souburg steken de glasvezelkabels nog altijd uit de grond
Delta en KPN leggen in Zeeland de glasvezelkabels aan. In augustus vorig jaar gaven de providers aan dat het wegwerken van de uitstekende glasvezelsprieten vertraagd was. Dat kwam destijds door de vakantieperiode, aldus KPN.
In de gemeente Vlissingen, waar de kabels lange tijd boven de grond uitstaken, zouden ze medio september weggewerkt moeten zijn. Maar ze zijn nu op veel plekken nog altijd zichtbaar. Ook in de rest van Zeeland zijn de groene en oranje sprieten nog altijd te zien.

Onvoorziene omstandigheden

Delta geeft aan dat de werkzaamheden door onvoorziene omstandigheden vertraging op kunnen lopen. Vooral bij hoogbouwcomplexen is dat het geval. Een VvE of woningcorporatie moet schriftelijk toestemming geven voordat er gestart kan worden met de aanlegwerkzaamheden. En dat duurt soms maanden.
Ook KPN geeft toe dat het wegwerken lange tijd kan duren: "De aanleg van de glasvezelkabels is een complex proces waar planningen helaas regelmatig verschuiven", klinkt het in een reactie.

Hoe zat het ook alweer?

De glasvezelkabels moeten zorgen voor supersnel internet in heel Zeeland. Het Zeeuwse kopernetwerk wordt daarmee vervangen door een ondergronds glasvezelnetwerk.
Het aanleggen gebeurt in twee fasen. Eerst wordt de glasvezel in de straat aangelegd, vaak tot aan de voordeur of de erfgrens. Er steekt daarna een gekleurd sprietje uit de grond. Vaak heb je meerdere sprietjes voor je deur, van verschillende glasvezelaanbieders. In Zeeland zijn dat Delta en KPN.
Daarna komt er een monteur om een huisaansluiting te maken. Dat betekent dat de glasvezel in huis meestal in de meterkast wordt bevestigd inclusief een kastje naar het modem toe. Als je uiteindelijk geen toestemming geeft om de huisaansluiting te maken, dan wordt de glasvezel onder de grond weggewerkt, zodat een eventuele nieuwe bewoner alsnog kan kiezen voor glasvezelinternet.
Volgens KPN zijn er verschillende oorzaken voor het uitstel: "Het hangt niet alleen af van toestemmingen van bewoners, maar ook van capaciteit van aannemers. Soms is een aannemer net in de straat geweest en duurt het even voordat hij weer komt. Als het aansluiten achter in de planning staat van een gebied kan het langer duren."

Stormseizoen

Daarnaast zorgt de ligging van het gebied soms voor vertraging. Dat is ook het geval in de binnenstad van Vlissingen: "In project Vlissingen-Binnenstad heeft KPN vertraging opgelopen door de complexiteit van het verleggen van kabels in het centrum van Vlissingen. De werkzaamheden op de Boulevard mogen pas vanaf 1 april starten vanwege het stormseizoen (1 oktober tot en met 1 april)."
Glasvezelkabels 13 februari 2023
Glasvezelkabels op 13 februari 2023, inmiddels zijn deze kabels weggewerkt © Omroep Zeeland
Aan het aanleggen van glasvezelkabels is een aantal spelregels verbonden: zoals gemeld moeten de uitstekende glasvezelkabels binnen zes maanden weggewerkt zijn, maar ze moeten ook zo dicht mogelijk bij de erfgrens worden geplaatst en ze mogen niet meer dan acht centimeter boven de grond uitsteken. Volgens de gemeente Vlissingen wordt op die laatste regel gehandhaafd, maar het straatbeeld toont langere sprieten.

Geen klachten

De gemeente laat weten nooit klachten te krijgen van bewoners over de uitstekende glasvezelkabels. De providers Delta en KPN verwachten dat het in de gemeente Vlissingen nog zo'n 2 tot 3 maanden zal duren voordat de kabels écht uit het zicht zijn verdwenen.