Van dakloze naar sokkenontwerper, het is Kirby gelukt

Jurken, t-shirts, jassen, broeken, allerlei kledingstukken worden gedoneerd aan het goede doel, maar sokken blijven over het algemeen achter. Daarom zijn juist die sokken het meest noodzakelijk. Het landelijk goede doelenproject 'Let's do Goods' lost dit probleem op door sokken te ontwerpen met kunstenaars die een zware periode achter de rug hebben. Per verkocht paar wordt er ook een paar gedoneerd. Kirby uit Zierikzee heeft meegeholpen met de nieuwste sokkencollectie; Sunflowers.
Sokken voor daklozen 2
Bij werkvoorziening De Zuidhoek in Zierikzee werden de sokken ontworpen door Kirby gepresenteerd © Omroep Zeeland
Kirby werd geboren in Joegoslavië. Hij groeide op in een weeshuis tot hij er op zijn achttiende uit moest en op straat belandde. Er brak oorlog uit in het land waardoor hij op 26-jarige leeftijd naar Nederland vluchtte en een woning in Zierikzee vond. Praten over zijn verleden vindt hij lastig, vandaar dat hij kunst gebruikt om zijn emoties in kwijt te kunnen. "Muzikanten uiten hun gevoelens door liedjes, woorden en muziek, ik doe dat met kleuren en de schilderijen die ik maak."

Bijstand

De kunstenaar leeft van een bijstand en moet er alles aan doen om werk te vinden, maar door zijn grote afstand tot de arbeidsmarkt lijkt dat bijna onmogelijk. In samenwerking met de gemeente is hij in contact gekomen met leerwerkbedrijf de Zuidhoek. Daar kreeg hij de opdracht om wekelijks aan een schilderij te werken zodat hij wel actief bezig blijft en niet in een isolement raakt. Iedere vrijdag moet hij zijn vorderingen laten zien.
Zijn begeleider heeft hem ontzettend zien ontwikkelen als persoon. "Hij kwam hier heel teruggetrokken en stil binnen. Wilde nergens aan meewerken en nu laat hij wekelijks vrolijk zijn schilderijen zien. Deze sokken zijn echt een kroon op zijn werk", vertelt Marleen Kort.
Sokken voor daklozen
Sokken voor daklozen © Omroep Zeeland
Het project bestaat iets langer dan twee jaar en heeft ruim 50.000 sokken gedoneerd aan daklozen en mensen die leven in armoede. "In Nederland zijn meer dan 60.000 mensen afhankelijk van kledinginzameling. Door de huidige crisis stijgt dat aantal fors. Iets vanzelfsprekends, zoals het kopen van nieuwe sokken, kan niet. Die doelgroep heeft dankzij dit project warme voeten en het creëert bewustwording rondom armoede en dakloosheid", zegt oprichter Niels Hermus.

Kirby's droom

Dan is het tijd voor Kirby om zijn eigen sokken te passen. "Ze zitten heerlijk, het voelt als een sauna aan mijn voeten", zegt hij lachend. De droom van Kirby is om zijn schilderijen te exposeren en die droom komt uit. Vanaf 9 mei zijn de kunstwerken van Kirby te zien in het gemeentehuis van Zierikzee. Zijn geluk kan niet meer op en de sokken doet hij nooit meer uit: "Ik ga er nog meer kopen want deze sokken wil ik het hele jaar door aan mijn voeten hebben."