Regerend wereldkampioen Nancy van de Ven klaar voor nieuw seizoen: 'Onze sport wordt steeds interessanter'

Voor de allereerste keer in haar carrière stapt Nancy van de Ven bij de aanvang van een nieuw WK-seizoen op haar motor als wereldkampioen. In Sardinië start de Vlissingse motorcrosser zaterdag aan haar missie om haar titel te prolongeren.

Dit is de eerste keer dat je als wereldkampioen begint aan een seizoen. Hoe is dat?

Nancy van de Ven: "Dat is mooi en hartstikke leuk. Maar het geeft me ook het gevoel dat ik echt voor het eerst zonder stress kan beginnen aan een seizoen. Ik voel geen druk meer op mijn schouders om die eerste wereldtitel te pakken. Ik heb er meer zin in dan voorgaande jaren."

Kan je nu meer ontspannen aan een seizoen beginnen zonder de druk van het moeten?

"Ik voel me een heel ander persoon op de motor. Mijn mindset is heel anders op het moment en het rijden gaat echt lekker. Het gaat me niet zo zeer om de resultaten, maar ik wil de races beleven en er echt van genieten."

Zie jij jezelf als de grote favoriet om dit jaar weer wereldkampioen te worden?

"Als ik doe wat ik kan en net zo ontspannen rijdt als tijdens de trainingen, dan maak ik zeker - ook dit jaar - weer een goede kans op de wereldtitel."

Van wie verwacht je de meeste concurrentie?

"Ik heb me weinig met de andere dames bezig gehouden. Maar het niveau is wel beter geworden. Je ziet dat er een aantal jonge dames aansluiten en dat is alleen maar goed voor de sport. Er komt steeds meer aandacht voor het damesmotorcross en het publiek ziet ons ook echt knokken tijdens de races. Er zijn steeds meer dames die een race kunnen winnen en voor die winst wordt elke keer weer hard gestreden. Onze sport wordt steeds interessanter."

WK-programma 2023

25-26 maart: GP van Sardinië in Riola Sardo
9-10 april: GP van Zwitserland in Frauenfeld
6-7 mei: GP van Spanje in Arroyomolinos
20-21 mei: GP van Frankrijk in Villars-sous-Écot
19-20 augustus: GP van Nederland in Arnhem
2-3 september: GP van Turkije in Afyonkarahisar

Het kampioenschap bestaat uit zes Grand Prix's, naar welke races op welke banen kijk je het meest uit?

"Een echte voorkeur heb ik niet. Ik vind het allemaal prima. Ik ben vrij allround en kan op alle banen uit de voeten."

Afgelopen weekend was de laatste test toen je in het Italiaans kampioenschap reed. Je ging nog wel even naast de baan met je motor. Niks aan over gehouden?

"Gelukkig niet. Je zou verwachten van wel want ik ging met grote snelheid uit de baan en maakte best een knal. Maar het valt mee."

Dit weekend de eerste race op Sardinië. Als ik me goed herinner is dat een beetje een zandbaan en dat vind jij leuk. Wat wordt het plan om daar te winnen?

"Het is inderdaad een heel diepe zandbaan. Zwaar. Ik heb niet per se een plan. Ik ga er met zo min mogelijk stress heen en heb gewoon heel veel zin om daar te rijden. Natuurlijk ga ik elke wedstrijd beginnen met het doel om die ook te winnen, maar ik lig niet meer wakker als ik een puntje verlies."