Raadslid De Mos schrikt van afwijzing Robert-Jan uit Terneuzen: 'Verdedig Haags accent'

Het Haagse raadslid Richard de Mos roept burgemeester Van Zanen op om het Haags accent te verdedigen. De Mos (Hart voor Den Haag) reageert daarmee op het verhaal van Robert-Jan Habich uit Terneuzen. Habich vertelde gisteren bij Omroep Zeeland dat hij bij een sollicitatie is afgewezen vanwege zijn Haags accent. De Mos noemt het 'van de zotte' en stelt dat 'Hagenezen vaak een wat grotere mond hebben (mét dus een accent) dan gemiddeld, maar wel een klein hartje en een goede arbeidsethos.'
Richard de Mos
Het Haagse raadslid Richard de Mos © ANP
De Mos is boos dat het voorkomt dat mensen vanwege hun Haagse accent niet in aanmerking komen voor vacante banen. Hagenaar Robert-Jan Habich, al jaren woonachtig in Terneuzen, kreeg dit te horen na een sollicitatie bij een uitvaartcentrum in zijn woonplaats. Hij maakte daar melding van bij het Anti Discriminatie Bureau Zeeland.

'Bied cursus Haags aan'

De Mos vindt dat Hagenezen zich niet aan hoeven te passen. Hij kan niet begrijpen dat: "Hagenezen in deze tijd van inclusie geen baan krijgen vanwege hun tongval." Daarom vraagt De Mos de burgemeester om in actie te komen. "Het Haagse accent moet buiten de stadsgrenzen te vuur en te zwaard worden verdedigd. Bied binnen de Vereniging Nederlandse Gemeenten een cursus Haags aan", stelt het raadslid voor. "En reis naar het Zeeuwse Terneuzen om werkgevers aldaar uit te leggen dat Haags niet eng is, maar leuk."
Dag tegen discriminatie
Robert-Jan Habich werd afgewezen door een uitvaartondernemer vanwege zijn Haagse accent © Omroep Zeeland
Ook bij Omroep West was er aandacht voor de afwijzing die Terneuzenaar Habich kreeg. Op de Facebookpagina van de regionale omroep hebben honderden mensen gereageerd. Uit het overgrote merendeel van die reacties blijkt dat er in Den Haag en omstreken weinig begrip is voor de afwijzing en dat er niet veel mensen van plan zijn om anders te gaan praten. René Holverda vat veel van de reacties samen met zijn reactie: "Aaaah Kappe nâh dat slaat nerreges op."