Afkeuren afval containers in Middelburg zorgt voor onbegrip bij inwoners

Het afkeuren van afval in containers voor plastic, metalen verpakkingen en drinkkartons (PMD) in Middelburg zorgt voor onbegrip bij inwoners. Het afval wordt steeds vaker afgekeurd omdat de inhoud niet tenminste uit 85 procent PMD-afval bestaat.
Afkeuren afval containers in Middelburg zorgt voor onbegrip bij inwoners
In de ondergrondse containers verdwijnt dus ook ander afval dan plastic, metalen verpakkingen en drinkkartons, waardoor de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) bijna alle PMD-afval uit Middelburg afkeurt.
Wijkbewoners van de Veersepoort denken dat ze goed bezig zijn en reageren daarom verbaasd op het nieuws. "Ik heb thuis een lijstje hangen en daar kijk ik af en toe op zodat ik weet wat er wel en niet in de ondergrondse container mag", zegt een van de omwonenden van de containers.

Controle via druppel

Alle Middelburgers hebben een druppel waarmee ze de container kunnen openen. De gemeente wil het gebruik daarvan scherper controleren om inzicht te krijgen in hoe vaak dezelfde inwoner de PMD-container gebruikt. "Dat vind ik een goede oplossing want het motiveert mensen om beter afval te scheiden", zegt een jongen. Anderen hebben er vraagtekens bij. "Als je geen druppel hebt dan kun je er ook niet in. Soms staan er weleens zakken naast en dan vraag ik me af wie dat gedaan heeft", zegt een man. "Waarschijnlijk mensen zonder druppel. Dus hoe ze dat gaan controleren weet ik niet."
PMD container
In de PMD container mag alleen plastic, metalen verpakkingen en drinkkartons worden weggegooid © Omroep Zeeland
Volgens de gemeente zijn er 'onbewuste' en 'bewuste' vervuilers. Wethouder Eduard Smit hoopt ook dat sleutelfiguren het aangeven bij de gemeente als ze merken dat mensen het afval expres verkeerd weggooien. In de Veersepoort denken sommige inwoners dat dit lastig te handhaven is. "Vaak zie je het afval al naast de container staan en kun je die persoon niet op heterdaad betrappen. Ik denk dat de beste oplossing is om nog duidelijker aan te geven wat je in de PMD-container mag gooien. Dit verandert weleens en dat maakt het voor mij ook moeilijk", aldus een vrouw.