Jeugdagenten Robert en Olaf houden jongeren nauwlettend in de gaten: 'Je kan ook gewoon met ze dollen'

Robert werkt al 23 jaar op Walcheren als jeugdagent. Olaf doet hetzelfde werk nu anderhalf jaar in Goes en Borsele. Ze hebben het er druk mee. Ondanks negatieve incidenten van de afgelopen tijd, ervaren de mannen ook mooie momenten tijdens hun werk.
Ter illustratie: hangjongeren op straat
Ter illustratie: hangjongeren op straat © ANP
De jeugdagenten vertelden over hun werk in het radioprogramma de Zeeuwse Kamer.
Het is belangrijk voor de jeugdagenten om zichtbaar te zijn bij de jongeren en een netwerk op te bouwen. "Het is leuk om met jongeren te werken omdat je nog met ze kan dollen. Je kan gewoon een potje met ze voetballen of basketballen", zegt Olaf. Op verschillende manieren proberen Robert en Olaf de jongeren te helpen. "Probleemjongeren proberen we de juiste kant op te dirigeren zodat ze niet verder afglijden in het criminele circuit. We geven ze handvatten. Ook hebben we contact met bijvoorbeeld scholen", vertelt Robert.

Samenwerking scholen

Juist scholen hebben volgens de agenten een belangrijke rol. "We hebben contact met scholen als er wat aan de hand is. We gaan dan vanuit de school in gesprek met zo'n leerling", aldus Robert. "Als er dan wat gebeurt, kijken we ook verder. Waarom steelt hij bijvoorbeeld? We proberen zo vroeg mogelijk een probleem te signaleren", zegt jeugdagent Olaf.
Jongeren die verkeerde dingen doen, gaan dat niet tegen de politie zeggen
Jeugdagent Olaf
In Zeeland zijn de afgelopen tijd ook verschillende steekincidenten geweest. Een trend die de jeugdagenten ook zien en zich zorgen over maken. "Je ziet een trend in heel Nederland dat het oplaait. Daar heeft niet alleen een jeugdagent mee te maken. Maar omdat wij meer contacten hebben, heb je het iets sneller door dat er bijvoorbeeld iets gaande is bij jongeren. In veel gevallen is het al geëscaleerd", vertelt Robert.

Voelsprieten

De agenten geven aan dat zij naast deze incidenten, er ook moeten zijn als er niets aan de hand is. De mannen geven dan ook aan dat ze goed contact hebben met de jongeren uit hun werkgebied. "Zo zie je wie er met wie omgaat en wat er speelt in zo'n groep. Zo kan je voelsprieten ontwikkelen. Het is heel lastig om daar in te komen. Jongeren die verkeerde dingen doen, gaan dat niet tegen de politie zeggen", zegt Olaf. Robert vult dat aan. "Gros van de jeugd gaat ook wel met ons in gesprek." Beide mannen kijken dan ook positief naar de toekomst en met plezier naar hun werk.
Luister hieronder de Zeeuwse Kamer met Olaf en Robert terug:
Zeeuwse kamer over jeugdagenten