Eerste verkenningsgesprekken Provinciale Staten afgerond: 'Nu alles laten bezinken'

De eerste ronde verkenningsgesprekken in aanloop naar een nieuw provinciebestuur zitten erop. Oud-burgemeester van Schouwen-Duiveland Gerard Rabelink begon afgelopen maandag als verkenner en zei toen twee weken nodig te hebben. Hij heeft inmiddels alle partijen gesproken en volgende week gaat de tweede ronde gesprekken van start.
Verkenner Gerard Rabelink Provinciale Statenverkiezingen 2023 SGP BBB verkennende gesprekken nieuw provinciebestuur nieuwe coalitie
Verkenner en oud-burgemeester Gerard Rabelink in gesprek met de SGP tijdens de eerste ronde verkenningsgesprekken © Harry van der Maas, Twitter
"Het waren prettige gesprekken de afgelopen dagen", vertelt Rabelink in het radioprogramma Zeeland komt Thuis. "Ik heb nu alle fracties gesproken. Het waren allemaal hele open gesprekken. Ik heb vragen gesteld en die werden allemaal keurig netjes beantwoord."
Rabelink vindt het vooral belangrijk om te luisteren naar de partijen. "De gesprekken gaan vooral over de inhoud. Het is prettig om te horen wat die inhoud is en welke visie de partijen hebben voor de komende vier jaar."

Laten bezinken

Zelf kan Rabelink nog niks vertellen over de inhoud van de gesprekken. Hij wil eerst alles laten bezinken en vervolgens zijn bevindingen delen met de BBB. "Ik laat alles nu op mij inwerken. Ik ga nu alles doorlezen en verslagen teruglezen. Zaterdag en zondag ga ik een flinke strandwandeling maken om na te denken. Daarna ga ik bij een aantal partijen op een vervolggesprek om extra vragen te stellen." Die gesprekken vinden volgende week plaats.