Afgekeurd PMD-afval wordt verbrand én kost gemeente veel geld: 'Dit moet anders'

In de ondergrondse PMD-containers in Middelburg verdwijnt geregeld ander afval dan plastic en metalen verpakkingen en drankkartons. Daardoor keurt de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) het merendeel van het afval af. Gevolg: het afgekeurde afval wordt naar Rotterdam gebracht en wordt samen met ander restafval verbrand.
Plastic afval in verzamelcontainer
In elke gemeente is het weer anders: waar moet het PMD-Afval naartoe © Omroep Zeeland
Inwoners van Middelburg die wél goed sorteren, komen er dus bekaaid van af. Het PMD-afval wordt niet gerecycled en het kost de gemeente ook nog eens veel geld, zegt wethouder Eduard Smit. "Dan moet je bedenken dat voor 1.000 kilo verkeerd gestort afval, het ons 340 euro kost. Per maand kost het ons dan 33.000 euro als álles wordt afgekeurd."
Hij kan een aantal redenen noemen waar het misgaat. Zo gooien mensen hun PMD-afval soms in zwarte zakken in de container, iets wat niet mag. "Daar kunnen ze niets aan doen, want dat weten ze gewoon niet." Bovendien wordt nog veel restafval in de PMD-container gegooid wat al helemaal niet de bedoeling is.
Middelburg als slechtste jongetje van de klas
Op dit moment is Middelburg het slechtste jongetje van de klas als het om verontreinigd plastic, metaal en drankkartons (PMD-afval) gaat, ziet ook Paul Marinissen, directeur van de Zeeuwse Reinigingsdienst. "We keuren vanuit Middelburg heel veel afval af."
Het gaat dus vooral mis in de ondergrondse containers. De medewerkers van de ZRD proberen het verkeerde afval er soms nog tussenuit te plukken, maar dat valt bij een ondergrondse container niet mee. "Dat afval zit zo door elkaar heen en er zit zoveel restafval in, dat we vaak genoodzaakt zijn de hele partij af te keuren." Als dat gebeurt, wordt het afval met het restafval meegestuurd naar Rotterdam en daar verbrand.
Marinissen denkt dat het in Middelburg vooral misgaat, doordat de ondergrondse restcontainer en die voor PMD-afval naast elkaar staan. Daardoor wordt sjoemelen wel erg verleidelijk. Voor restafaval moet je namelijk betalen in Middelburg, terwijl je in de PMD-container je afval gratis kwijt kan. "In Goes zit daar een paar honderd meter tussen, dat gaat veel beter."
Er zijn overigens ook gemeenten waar het wél goed gaat. "Bijvoorbeeld in de gemeenten waar het plastic in doorzichtige zakken wordt opgehaald, zoals Sluis, Hulst, Tholen en Kapelle. Ook op Schouwen-Duiveland gaat het nu veel beter."
Veel van het Middelburgse PMD-afval uit de containers wordt op dit moment afgekeurd, maar nog niet alles. "Gelukkig, maar er moet heel hard aan gewerkt worden om het te verminderen. We weten dat we alle zeilen bij moeten zetten", aldus Smit. Zo wil de gemeente inwoners erop attenderen wat de regels precies zijn en er moet betere controle komen over hoe en wat er wordt gestort.

Gebruik maken van druppel

Ook wordt de druppel die inwoners nodig hebben om gebruik te maken van de ondergrondse containers niet altijd op de juiste manier gebruikt. "Je kan de containers blijkbaar ook op een andere manier open krijgen. Dat is een reden om te zeggen: die druppel, daar moet iedereen gebruik van gaan maken. Dan kunnen we in ieder geval door tellingen weten waar het fout gaat."
Ondanks de problemen, houdt de gemeente vast aan de ondergrondse containers. "Zeker voor het centrum is het een prachtig systeem. Deze prachtige monumentenstad wordt hierdoor niet beïnvloed door overal kliko's, die ook nog eens heel moeilijk uit de huizen te krijgen zijn in dat centrum."