Illegale vissers op heterdaad betrapt op grootschalige vangst en handel tapijtschelpen

De Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) heeft vijf Zeeuwen opgepakt op verdenking van het op grote schaal illegaal vangen en verhandelen van tapijtschelpen. In het onderzoek is beslag gelegd op bankrekeningen, woningen en voertuigen van de Zeeuwen.
Aanhoudingen illegale vangsten
De NVWA startte het onderzoek nadat er meerdere anonieme meldingen waren binnengekomen. Vervolgens is er besloten om samen met de politie en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) in de nacht van zondag op maandag in te grijpen.
In die nacht zagen de opsporingsdiensten hoe een aantal mannen op het Veerse Meer een grote hoeveelheid schelpdieren opviste. Volgens de NVWA werd de vangst vervolgens in een auto geladen waarna één van de mannen naar een bedrijfspand reed. "De stropers en een handelaar zijn daarop aangehouden", aldus de NVWA.

Doorzoeking

Toen de woningen en drie bedrijfspanden van de verdachten werden doorzocht, zijn onder meer tapijtschelpen en een groot contant geldbedrag aangetroffen. Volgens de NVWA is het beslagleggen op de bankrekeningen, woningen en voertuigen uit voorzorg. "Wanneer er beslag ligt op vermogen, kunnen verdachten het niet meer wegsluizen. Na een veroordeling door de rechtbank kan het geld dat is verdiend met illegale activiteiten daardoor worden afgepakt."
De NVWA waarschuwt dat stroperij natuurgebieden beschadigt en ook de visstand verstoort. Dit kan het aantal planten en dieren verminderen. "Daarnaast is er een risico voor de voedselveiligheid, omdat er geen enkele vorm van controle is en de herkomst van gestroopte vis en schelpdieren niet bekend is."