Brandbrief van waterschap en gemeenten: 'Zonder zoet water, geen later'

De vereniging van Zeeuwse gemeenten en het waterschap maken zich grote zorgen over de gevolgen van het tekort aan zoet water voor landbouwers. In een brandbrief met als thema 'Zonder zoet water, geen later' vragen ze het kabinet om geld om de problemen aan te pakken, maar tot nu toe krijgen ze nul op het rekest.
Droogtebestrijding
Een boer pompt zoet water om het land te besproeien (archieffoto) © Omroep Zeeland
Het is een tweede schreeuw om hulp die richting Den Haag gaat. Volgens de gemeenten en het waterschap zijn Zeeuwse boeren volop op zoek naar alternatieven in het beheren van grondwater om in te spelen op verminderede beschikbaarheid ervan. 'Maar het doorvoeren van deze transitie vraagt veel middelen, die in een kleine provincie als Zeeland zeker niet voor het oprapen', schrijven ze. De oplossing zou wel eens honderden miljoenen euro's kunnen bedragen, zeggen ze.

Acceptatie is onvermijdelijk

Volgens hen is financiering vanuit het Rijk nodig. Maar daar denkt minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat tot nu toe anders over. In een reactie op de eerste brief erkent hij het probleem dat er in toekomst niet altijd voldoende zoet water zal zijn, maar dat 'acceptatie van verzilting van de grond door een tekort aan zoet water onvermijdelijk is'. Voor financiering verwijst de minister naar het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG).
Dat baart de gemeenten en het waterschap zorgen. Want verzilting heeft volgens hen indirect invloed op de leefbaarheid van het Zeeuwse platteland en maakt de toekomst van 'onze' provincie onzeker. Ze gaan zeker een beroep doen op het NPLG, maar met deze brief laten ze de minister weten dat extra geld nodig is.