Tweemaal opening van kreeftenseizoen: 'Betrek ook Zierikzee erbij, anders worden we rebels'

Vooraf was er veel gedoe, maar tijdens de officiële opening van het kreeftenseizoen was daar vandaag weinig van te merken. In zowel Kortgene als Zierikzee waren lachende gezichten te zien omdat vanaf vandaag de Zeeuwse lekkernij weer boven water gehaald mag worden.
Han Polman, Nelleke Launspach en Peter Scherpenisse met de kreeft
Han Polman, Nelleke Launspach en Peter Scherpenisse met de kreeft © Omroep Zeeland
"We noemen hem Peter, naar Peter Scherpenisse, de visser die hem bovengehaald heeft." Triomfantelijk stak commissaris van de koning Han Polman de eerste Oosterscheldekreeft de lucht in. Samen met Nelleke Launspach, voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, mocht Polman hem in ontvangst nemen. De kreeft krijgt ieder jaar een naam. Een mannennaam omdat de eerste kreeft altijd mannelijk is. Vrouwtjes worden teruggegooid omdat ze eitjes bij zich kunnen dragen.
Het oorspronkelijke plan was dat tv-presentator Jack van Gelder de eerste kreeft in ontvangst zou nemen maar hij belde af vanwege alle commotie rondom hem en grensoverschrijdend gedrag.

Traditionele kreeftenlunch

En er waren meer gevoelige dingen vandaag. De officiële opening vond namelijk plaats in Kortgene. Vanaf daar vertrok het schip naar de Oosterschelde en ook de traditionele kreeftenlunch werd daar genuttigd. Maar de afgelopen 22 jaar vond de opening plaats in Zierikzee. En deze verhuizing leverde veel scheve gezichten op.
Eten tijdens de opening van het kreeftenseizoen
Eten tijdens de opening van het kreeftenseizoen © Omroep Zeeland
Nelleke Launspach, voorzitter van Stichting Promotie Oosterscheldekreeft: "We proberen optimale aandacht te krijgen voor dit mooie Zeeuwse product. De Oosterscheldekreeft wordt in restaurants door heel Zeeland geserveerd, dus is het een mooie manier om ook deze plaatsen aandacht te geven. Ik ga ook graag in gesprek met de organisatie in Zierikzee om elkaar te versterken."
Als we niet betrokken worden, dan worden we net Sjors en Sjimmie en de rebellenclub
Olivier Verwest - organisatie Zierikzee
Een groepje inwoners van Zierikzee, waaronder veel mossel- en kreeftenvissers, was boos over de verhuizing en besloot zelf een evenement te organiseren. Ook daar werd een eerste kreeft feestelijk aan wal gebracht, verwelkomd door de wethouder. Vervolgens liep men mét de kreeft door de stad, langs de Nieuwe Haven en de Oude Haven met als eindpunt de Vismarkt waar een feest is georganiseerd. Een opening die vooral gericht was op de 'gewone mensen'.
Wat maakt de Oosterscheldekreeft zo bijzonder?
De Oosterscheldekreeft heeft een afwijkende DNA-structuur ten opzichte van andere kreeften. Dat komt doordat de Oosterscheldekreeft zich tamelijk geïsoleerd voort heeft geplant. Volgens kenners heeft de Oosterscheldekreeft een fijnere en zachtere smaak dan andere kreeften. Hij heeft ook een andere kleur dan bijvoorbeeld de Canadese. Het pantser van de Oosterscheldekreeft is donkerblauw tot zwart met witte plekken. Na het koken blijven deze plekken lichter van kleur. Er mag tot 15 juli op gevist worden.
Opening kreeftenseizoen 2023
De eerste kreeft van het seizoen in Zierikzee © Omroep Zeeland
"We hebben dit georganiseerd omdat dit bij Zierikzee hoort", zegt Olivier Verwest stellig. Verwest zet zich als voorzitter in voor de organisatie in Zierikzee. "Wij vinden het belangrijk dat Zierikzee betrokken wordt bij de opening van het kreeftenseizoen. Als dat niet gebeurt, dan komen we in opstand en dan worden we rebels. Dan is het net Sjors en Sjimmie en de rebellenclub. En dat is dus gebeurd. We hebben een goed programma neergezet vandaag. We gaan er iets leuks van maken."
Opening kreeftenseizoen 2023
De kreeftenkoningin, kreefentvisser en loco-burgemeester in Zierikzee © Omroep Zeeland
De kans dat de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft volgend jaar terugkeert naar Zierikzee voor de opening van het seizoen is klein. Maar dat maakt voor de organisatie in Zierikzee niet uit. "Volgend jaar vindt de officiële opening van het Kreeftenseizoen gewoon weer in Zierikzee plaats. Met of zonder Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. Maar wel op onze voorwaarden. Dus geen 250 euro voor deelname, maar gewoon 15 euro, zodat iedereen kan deelnemen. En ik weet zeker dat het dan een nog groter evenement wordt", aldus Verwest.