Cadeautje voor afval scheiden, maar niet iedereen verdient dat...

In de Zeeuwse milieustraten konden mensen vandaag een gratis zak compost ophalen. Als bedankje voor het scheiden van gft-afval. Al is de directeur van de Zeeuwse Reinigingsdienst niet helemaal tevreden over het scheiden van afval door Zeeuwen.
Cadeautje voor afval scheiden, maar niet iedereen verdient dat
Gft-afval bestaat uit groente-, fruit en tuinafval en etensresten. Van dit afval wordt compost gemaakt dat gebruikt kan worden als bodemverbeteraar. Het hele jaar door kan je zelf gratis compost komen scheppen bij de milieustraten, maar vandaag werd het - lekker makkelijk - in zakken aangeboden.

Twee procent vervuiling

Volgens directeur Paul Marinissen van de Zeeuwse Reinigingsdienst gaat het erg goed met het inzamelen van gft-afval. "We laten het regelmatig testen en de vervuiling - zaken die er niet in thuis horen - ligt onder de twee procent", zegt hij. "Dat moet natuurlijk naar nul, maar dit is ook heel goed."
Bij milieu straat kreeg je zaterdag een zak compost
Cadeautje voor het goed scheiden van afval! © Omroep Zeeland
Hoe anders gaat het bij het pmd-afval: plastic, blikken en drankkartons. In de ondergrondse pmd-containers in Middelburg verdwijnt geregeld ander afval. Daardoor keurt de Zeeuwse Reinigingsdienst het merendeel van het afval af en dat kost geld. Het wordt dan naar Rotterdam gebracht en samen met ander restafval verbrand.

'Loopt in de papieren'

"De problemen in Middelburg moeten echt opgelost worden", zegt Marinissen. "Er gaat zo niet alleen een hoop plastic verloren omdat het verbrand wordt, maar het kost de gemeente Middelburg ook veel geld. Meer dan 300 euro per 1.000 kilo. Dat gaat echt fors in de papieren lopen."
pmd-container Middelburg
Een ondergrondse pmd-container in Middelburg © Omroep Zeeland
In gemeenten in Zeeland waar het pmd-afval aan huis wordt opgehaald gaat het veel beter. "De ophalers zien wat er in de doorzichtige zakken zit en voelen ook of de zak niet te zwaar is. Want dan zit er vaak ander afval bij", zegt Marinissen.

Anoniem weggooien

"Maar bij ondergrondse containers, zoals in Middelburg, gaat dat niet. Bovendien gooien mensen het min of meer anoniem in de container. Daar moet echt een oplossing voor gevonden worden, want mensen alleen maar vertellen dat ze goed moeten scheiden zal niet voldoende zijn."