Ook dieren moeten wennen aan zomertijd: let op voor overstekend wild

Het ingaan van de zomertijd heeft niet alleen gevolgen voor ons, ook dieren kunnen in de problemen komen. Er kunnen de komende dagen meer aanrijdingen met wild gebeuren. Daarvoor waarschuwt de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.
Verkeersbord overstekend wild
Verkeersbord met waarschuwing voor overstekend wild © ANP
De komende dagen is de kans groter dan normaal dat je een wild dier aanrijdt. Dit komt omdat afgelopen nacht de klok een uur vooruit is gegaan. Verplaatsingen van bijvoorbeeld reeën en herten vallen daardoor precies samen met het op gang komen van de verkeersdrukte.

Dieren moeten zich aanpassen

Dieren vertrouwen op hun biologische klok en moeten de komende dagen hun activiteiten aanpassen aan het nieuwe dagritme van de mens. Het advies aan automobilisten is daarom om de snelheid aan te passen en goed op te letten of er geen dieren oversteken.

'Een hert is nooit alleen'

"De dieren moeten even wennen aan het nieuwe ritme", zegt boswachter Marijke Lieman van Staatsbosbeheer. "De ochtend- en avondspits vallen nu samen met hun verplaatsingen. Dus het is extra opletten geblazen. En let op dat als er een dier oversteekt, er altijd nog meer zullen volgen. Want een hert is nooit alleen."
Herten moeten ook wennen aan het nieuwe ritme van de zomertijd.
Herten moeten ook wennen aan het nieuwe ritme van de mens © Omroep Zeeland
Wie onverhoopt een dier aanrijdt is wettelijk verplicht om de politie te bellen. Die regelt dan een bevoegde jager in dat gebied. Die spoort het dier op en verlost 'm uit zijn lijden als dat nodig is.
Luister hier naar het gesprek met boswachter Marijke Lieman:
Opgepast: herten moeten wennen aan de zomertijd.