Miko (19) wint hoofdprijs in ontwerpwedstrijd NASA: 'Geld blijft voorlopig netjes op mijn spaarrekening staan'

Miko de Meijer uit Terneuzen is nog maar 19 jaar, maar NASA heeft hem al in de smiezen. Met een 3D-animatie die de Scalda-student voor een ontwerpwedstrijd van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie maakte, won hij de hoofdprijs van 20.000 dollar.
Miko wint 20.000 dollar in ontwerpwedstrijd van NASA
"Ik kan het nog steeds niet geloven", zegt Miko. Het is inmiddels een week geleden dat hij samen met zijn teamgenoot Ross Daryl Palatan uit de Filipijnen het nieuws via de mail doorkreeg. "Palatan stuurde me een berichtje dat ik mijn e-mail moest checken. Ik heb een kwartier lang mijn mailbox in de gaten gehouden totdat ik een notificatie kreeg. Ik klikte erop en zag dat onze namen op de eerste plaats stonden, het was fantastisch!"

Lange dagen

In totaal deden er 45 teams mee bestaande uit 460 deelnemers. Het is dus niet niets om deze prijs binnen te slepen: "Ik ben er ontzettend trots op en heb er hard voor gewerkt. Over de volledige animatie heb ik ongeveer drie weken gedaan. Het maken van bepaalde video's kostte me soms langer dan twintig uur", vertelt Miko.
Zijn teamgenoot ontwierp een apparaat waarmee aan boord van een ruimteschip zuurstof kan worden gerecycled, Miko maakte er een 3D-animatie van. Dat verliep niet zonder slag of stoot. Af en toe kon zijn computer het niet meer aan. "Het programma liep soms vast. Gelukkig sloeg ik mijn voortgang regelmatig op waardoor er niets verloren is gegaan."
Miko de Meijer
Miko de Meijer (19) wint 20.000 dollar met zijn 3D-animatie voor ruimtevaartorganisatie NASA © Omroep Zeeland
Ondanks dat Miko talent heeft voor het maken van 3D-animaties, ligt zijn passie ergens anders. "Mijn droom is om gameontwikkelaar te worden. Ik ben nu al zes jaar bezig met het maken van games en zet ze op het internet zodat anderen het kunnen spelen", zegt hij. Maar mocht NASA nog bellen met de vraag of hij in Amerika komt werken... "Daar kan ik geen nee tegen zeggen, dat vind ik heel erg tof."
Wilde plannen heeft hij overigens niet met zijn gewonnen prijzengeld. De 20.000 dollar blijft voorlopig netjes op zijn spaarrekening staan.