Joost is de beste mbo-student in de retail: 'Op school leren we veel, maar dit is een hele andere ervaring'

Hij mag zich een jaar lang de beste mbo-student 'Ondernemer Retail' van Nederland noemen: Joost Vermare uit Middelburg. Hij deed afgelopen weekend samen met nog twintig andere studenten van mbo-school Scalda mee aan Skills The Finals, het Nationaal Kampioenschap voor mbo-beroepen. Ook twee leerlingen van het vmbo van Het Hoornbeeck College in Goes vielen in de prijzen.
Skills winnaar 1
Joost Vermare sleepte een gouden medaille in de wacht © Scalda
De Zeeuwse studenten namen nog zes andere medailles vanuit de RAI Amsterdam mee naar huis. In de categorieën CAD-tekenen, Doktersassistent, Apothekersassistent, Verpleegkundige en Bloembinden werd zilver gewonnen, bij Entree Horeca brons.

Goede ervaring

Joost Vermare loopt vanaf nu rond met een gouden medaille. Het kampioenschap had verschillende onderdelen. "Wij hadden als opdracht gekregen om een onderneming te starten. We moesten een marktonderzoek doen, een financieel plaatje maken en een eindpresentatie doen in de RAI in Amsterdam." En dat was nog best spannend. "Ik was in het begin heel zenuwachtig, maar toen ik eenmaal op het podium stond ging het snel weg. Toen ging het hartstikke goed."
De student kijkt positief terug op het kampioenschap en neemt dan ook veel ervaring mee terug naar Zeeland. "Het is een heel goed leerproces. Op school leren we veel, maar dit is een hele andere ervaring. Als je je dan mag meten met andere in het land, is dat een hele goede ervaring."
Skills winnaar 2
In totaal deden 21 studenten van Scalda mee aan het Nationaal Kampioenschap voor beroepen mbo: Skills The Finals © Scalda
De studenten worden vandaag gehuldigd bij Scalda in Goes. "Ik kwam vanochtend aan op school en werd meteen gefeliciteerd door de docenten. Het is hier één groot feest", vertelt Vermare.
In totaal deden 650 mbo-studenten en vmbo-studenten mee aan de finalerondes van de mbo-wedstrijd mee.