Boeren zamelen duizenden kilo's groente in voor Oekraïne: 'Prachtig, ik heb er geen andere woorden voor'

45.000 kilo pootaardappelen, goed om een hele winter driehonderd Oekraïense monden mee te vullen. Dat kreeg Evert van Dijke uit Sint-Annaland vandaag van boer Willem Quaak uit Scherpenisse. En daar blijft het niet bij. Van Dijke rijdt namelijk de komende weken de hele provincie door om bij boeren zaai- en pootgoed in te zamelen. "De mensen in Oekraïne hebben niets, op deze manier kunnen ze hun moestuinen zaaien en hebben ze in de winter weer eten."
Groentedonaties voor de moestuinen van Oekraïners
Van Dijke plaatste de oproep begin deze maand. De rit naar Scherpenisse vandaag gaat naar de vijfde boer die op zijn oproepje ingaat. "Ik vind het echt prachtig dat de boeren willen helpen. Ik heb er geen andere woorden voor. Als je nu ook ziet: 45.000 kilo aardappelen, dat staat ongeveer gelijk aan 30.000 euro. Dat is niet niks hoor, wat er gedoneerd wordt."
De aardappelen zijn overigens niet om op te eten, maar om te planten. Van Dijke: "Als ik het vlug even doorreken, gaat er ongeveer 100/150 kilo aardappelen in een moestuin. Dus daar kan je 300 mensen mee helpen."
Evert van Dijke en boer Willem Quaak
Evert van Dijke en boer Willem Quaak © Omroep Zeeland
"We hebben via Whatsapp geprobeerd zo veel mogelijk boeren op te trommelen", zegt Van Dijke. Dat deed hij in samenwerking met de ZLTO, de vereniging voor boeren en tuinders in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland en zijn stichting Metadidomi, die al jaren door zijn familie wordt gerund.
Het helpen van zo veel mogelijk Oekraïners ligt Van Dijke nauw aan het hart. Zelf woonde hij namelijk ook elf jaar in het land waar vorig jaar de invasie van Rusland begon. In februari 2022 is hij daarom met zijn gezin naar Nederland gevlucht. Hij liet zijn bedrijf achter en keerde met vrouw en kind terug naar zijn geboortegrond. Eenmaal in Zeeland zette Van Dijke direct een opvang op voor Oekraïense vluchtelingen.
Evert van Dijke uit Sint-Annaland
Evert van Dijke uit Sint-Annaland © Omroep Zeeland
Boeren kunnen nog de hele maand april contact opnemen met Van Dijke. Hij is vooral op zoek naar pootaardappelen, plantgoed, plantuitjes en zaaigoed voor de late groenten. zoals wortelen, rode bieten en latere slagroenten. Van Dijke rijdt vrijdag met de eerste lading naar Oekraïne.