Mannenhandbal verdwijnt bijna volledig uit Zeeland: 'We kunnen het gewoon niet meer bij elkaar krijgen'

Het handbal voor mannen verdwijnt na dit seizoen bijna volledig uit Zeeland. De fusieclub van verenigingen boven de Westerschelde, HC Zeeland, houdt op te bestaan. De club maakt het seizoen nog wel af. Volgend seizoen zijn alleen de vrouwen nog actief, met één team.
Trainer Tommy Verwest
Trainer Tommy Verwest support zijn team vanaf de zijlijn © Omroep Zeeland
HC Zeeland was al een fusieclub, omdat de verenigingen EOC, Orion en Delta Sport zelf te weinig leden overhielden. Nu heeft HC Zeeland datzelfde probleem. "We kunnen het gewoon niet meer bij elkaar krijgen", zegt Tommy Verwest, trainer van het mannenteam. "De laatste twee jaar hebben we het op deze manier geprobeerd. Maar we moeten blij zijn dat we het überhaupt nog twee jaar hebben kunnen doen."

Andere verplichtingen

Het feit dat er zo weinig leden zijn, komt volgens Verwest vooral omdat de heren te veel andere verplichtingen krijgen. "Ze moeten werken, of gaan studeren. Ik heb nu 18-jarigen erbij lopen die gaan studeren, dus die ben je kwijt. Maar die heb je heel hard nodig om het team overeind te houden. Maar er zijn ook heren die kiezen voor hun werk of thuissituatie. Dat is heel begrijpelijk, maar dan heb je geen armslag om de sport nog te kunnen doen."

Toekomst

Voorlopig maakt het team het seizoen nog af. "Het zijn nog twee twee wedstrijden, dat maken we gewoon af. Daarna stoppen we met pijn in ons hart." Maar toch hoopt Verwest dat er nog een toekomst is. "We willen deze ploeg warmpjes houden. Stel dat het zou lukken dat als die jongens uitgestudeerd zijn, dat we dan weer bij elkaar komen..."

Novitas in Hulst

Door het verdwijnen van het mannenteam van HC Zeeland zijn er alleen nog heren actief in Hulst. Daar richtte Novitas vorig seizoen een mannenteam op, nadat het handbal voor senioren eerder ook in Zeeuws-Vlaanderen verdwenen was.