Bijensterfte in Zeeland erger dan vorige jaren: 'Dat heb ik nog nooit meegemaakt'

Het gaat slecht met de bijen in Zeeland. Inmiddels is zo'n 36 procent van alle bijenvolkeren verdwenen, melden de Zeeuwse imkers. Dat is bijna twee keer zo hoog dan in andere jaren waarbij de gemiddelde sterfte tussen de 10 en 18 procent ligt. Bij imker Eric Mahieu uit Kamperland zijn er vijf van de acht bijenvolkeren gestorven: "Dat heb ik nog nooit meegemaakt."
Bijensterfte Zeeland
Imker Eric Mahieu laat de uitgestorven bijenraat zien © Omroep Zeeland
Zodra Mahieu een bijenraat uit de kast haalt ziet het er niet uit zoals het eruit hoort te zien. De honing is wit uitgeslagen van de schimmel en aan de bovenkant zit een tros dode bijen aan elkaar gekleefd. "Het was voor mij even schrikken en het is gissen naar de oorzaak van de hoge bijensterfte", zegt Mahieu. "Het kan komen door een voedseltekort, maar deze raat zit nog vol honing dus daar ligt het bij mij niet aan. Je kunt denken aan ziektes, te weinig stuifmeel in de kast waardoor de gezondheid achteruitgaat of de warme temperaturen in januari waardoor er al een aantal zijn uitgevlogen."

Varoamijt

Eerder dit jaar meldde imker Rudolf Fontein-Hubregtse uit Zierikzee dat de varoamijt, de vijand van de bij, mogelijk ook een reden kan zijn. Mahieu betwijfelt dit: "Dat was een probleem in de jaren 80/90, maar tegenwoordig zijn daar een hoop bestrijdingsmiddelen tegen die erg effectief zijn. Naar mijn idee zijn we dat station gepasseerd."
Bijensterfte in Zeeland erger dan vorige jaren: 'Dat heb ik nog nooit meegemaakt'
De bijenkast hoort vol te zitten met duizenden 'levende' bijen. In de dode kast zijn die allemaal naar de onderste 'kamer' gezakt waar ze in een zielig hoopje bij elkaar liggen. "Het is een sneu gezicht en dat niet alleen, de hoge bijensterfte heeft ook gevolgen voor de fruitteelt", vertelt Mahieu.
"Fruitgaarden kunnen enkel bestoven worden door honingbijen en dat vind ik een beetje krom. Op het moment dat het slecht gaat met de bij komt de bevruchting van de appels en peren in het geding. Door het systeem aan te passen zou het misschien mogelijk zijn om in de toekomst de fruitteelt te laten bestuiven door andere wilde bestuivers als hommels zodat de fruitteelt niet meer alleen afhankelijk is van de honingbij."

Voer voor de vogels

De beschimmelde honing gaat verloren, maar Mahieu weet zich wel raad met de bijenwas en de 'lijkjes.' "Van de was kunnen we kaarsen maken. Hopelijk kunnen we de dode bijen onderzoeken om te zien wat de oorzaak van de hoge sterfte kan zijn. Dit kost behoorlijk wat geld, maar vanuit de imkerij is het wel waardevol om te weten waardoor het komt. Vandaar dat ik een verzoek heb uitgezet bij de vereniging. Mocht dit er niet van komen dan gooi ik de dode bijen in het gras en kunnen de koolmeesjes en pimpelmeesjes hun slag slaan. Zij hebben dan in ieder geval een prima start van het voorjaar."