Maurits Fondse en Britta Maria maken Nederlandstalig album: 'Het was een feest om te maken'

Britta Maria en Maurits Fondse presenteren aanstaande vrijdag hun nieuwe album: De Omweg. Daarop staan twaalf Nederlandstalige liedjes van de in Tholen opgegroeide componist en muzikant, op teksten van onder anderen Ivo de Wijs, Jan Boerstoel en Jan-Simon Minkema. De titel vat de voorgeschiedenis van het album goed samen, want het kwam via 'een omweg' tot stand.
De coronapandemie was tot twee keer toe spelbreker in het opnameproces van het album. Maurits: "Het was de bedoeling dat de plaat uit zou komen net toen corona kwam. Daarna hebben we zelf twee keer corona gehad en moesten we alle studiodata verplaatsen. Het was een hoop geregel om alles weer in te plannen met alle muzikanten, maar uiteindelijk ís het er dan. Ik ben heel blij en trots op het eindresultaat."

'De aardige mens in de wereld'

Via een eerdere samenwerking met Ivo de Wijs kregen Maurits en Britta, in het dagelijks leven man en vrouw, de smaak te pakken van muziek maken op Nederlandstalige teksten van anderen. Maurits: "We deden wel al wat vertalingen van Ivo de Wijs. Toen hebben we de stoute schoenen aangetrokken en hem gevraagd om nieuwe teksten te schrijven. Ook Jan Boerstoel hebben we gevraagd een tekst te schrijven over 'de aardige mens in de wereld'. Die zijn er heel veel. Ze houden de samenleving draaiende, zonder zich daarvoor op de borst te slaan."
Voor ons is de rode draad de keuzes die je maakt in je leven, de zoektocht, de omwegen die je af en toe bewandelt.
Maurits Fondse over het album 'De Omweg'
Het muziek componeren op bestaande teksten was voor Maurits nieuw, maar is goed bevallen: "Ik dacht altijd dat ik, net als Billy Joel, altijd eerst de muziek moest schrijven en dan pas tekst. Maar Jan Boerstoel schrijft ritmisch zo sterk. Daar hoor je snel melodieën en harmonieën bij. Dat geldt ook voor de andere schrijvers. Het was een feest om te maken."
Op het album staat een verzameling van Nederlandstalige liedjes uit de afgelopen jaren, dus ook uit de periode van de lockdown. Maurits: "Houd Moed is een beetje ons lijflied, dus dat vonden we mooi om mee af te sluiten. Samen Uit Elkaar is een echt coronalied. We vonden het dusdanig goed gelukt dat we het wilden opnemen. Laten we wat we hebben meegemaakt vooral niet vergeten en wegstoppen. Het was bizar maar toch bijzonder."

Reis door je leven

De liedjes op het album hebben elk hun eigen verhaal, maar er zit ook een rode draad in, zegt Maurits: "Het is persoonlijk wat mensen eruit willen halen. Voor ons is de rode draad: de keuzes die je maakt in je leven, de zoektocht, de omwegen die je af en toe bewandelt. De Optocht gaat ook over de reis door je leven. Dat zijn de thema's waar dit album over gaat."
De albumpresentatie van De Omweg op vrijdag 7 april stond eerst gepland in Splendor in Amsterdam, maar is wegens de grote belangstelling verplaatst naar de Uilenburgersjoel, tegenover Splendor.
Maurits Fondse en Britta Maria presenteren hun album in Amsterdam
Maurits Fondse en Britta Maria presenteren hun album in Amsterdam © Annemiek van Velsen