Is Noordstraat Terneuzen voorbeeld van achteruitgang? 'Van ooit bruisende straat naar veel leegstand'

Dat er sprake is van een 'neerwaartse spiraal van verschraling', in Zeeuws-Vlaanderen, zoals een onderzoek heeft vastgesteld, daar kunnen ze in onder meer Terneuzen over meepraten. In de afgelopen tien jaar is het winkelhart met forse stappen achteruit gegaan. De ene winkel na de andere sluit de deuren om de grootste Zeeuwse gemeente te verlaten.
Is Noordstraat Terneuzen voorbeeld van achteruitgang? 'Van ooit bruisende straat naar veel leegstand'
En wéér gaat er een winkel dicht in de Noordstraat in Terneuzen. Dit keer is het kledingwinkel Stretch Fashion van Karin Goulooze die definitief de deuren sluit. De winkel is bij lange na niet de eerste die het winkelhart van de grootste gemeente van Zeeland de rug toekeert. In dat rijtje staan ook C&A, ANWB, Schoenenreus, Bomont en een tiental andere winkels.
Gisteren kwam naar buiten dat het verschil in welvaart tussen Zeeuws-Vlaanderen en andere sterkere regio's, zoals de Randstad en de omgeving van Eindhoven, steeds groter wordt. De verschillen worden, door de drie commissies die hier onderzoek naar deden, zelfs 'schrikbarend' genoemd. Zo blijft de gezonde levensverwachting achter, verdwijnen er voorzieningen en is er sprake van een 'neerwaartse spiraal van verschraling'.

Leegstand viert hoogtij

Een voorbeeld van die achteruitgang van voorzieningen is de Noordstraat in Terneuzen. De 500 meter lange winkelstraat was ooit van begin tot eind gevuld met allerlei winkels. Dat ziet er nu heel anders uit. Leegstand viert er nu hoogtij. Want behalve de lege winkelruimtes van grote winkelketens zijn er in de loop der jaren ook veel kleinere winkels verdwenen. En dat in de grootste gemeente van Zeeland en een van de vier grote steden in de provincie.
Karin Goulooze
Na dertien jaar sluit Karin haar filiaal in Terneuzen © Omroep Zeeland
Sfeer en beleving zijn belangrijke kenmerken waar een winkelstraat aan moet voldoen om voldoende volk op te been te brengen. Maar die twee kenmerken ontbreken in de Noordstraat in de ogen van Karin Goulooze. "De aanloop is erg achteruit gegaan", vertelt ze. Ze zag het voor de coronacrisis al aankomen dat het niet de goede kant op ging met het centrum. "Het waren kleine signaaltjes toen de eerste winkeltjes al verdwenen."
Ze opende haar winkel dertien jaar geleden in de winkelstraat. "Toen was het nog bruisend met drukke koopavonden en -zondagen. Nu is dat allemaal achteruit gegaan." Voor bevestiging - dat Goulooze niet de eerste is die haar winkel sluit - hoef je niet lang te zoeken. Lege etalageruimtes zijn er haast in overvloed. "Terneuzen is echt wel een stad waar heel veel panden leeg staan."
Luister hier naat het gesprek met Karin Goulooze:
Ondernemer Karin Goulooze zag de Noordstraat in Terneuzen veranderen in de afgelopen jaren

Weinig locals

Het is niet de opkomst van het online shoppen dat de winkelstraat de das om doet, is de overtuiging van Goulooze. Met haar winkel Stretch Fashion is ze in meerdere Zeeuwse winkelstraten aanwezig. Daardoor weet ze dat het ook anders kan. "In de andere winkels heb ik heel veel aanloop, met veel locals. Hier heb ik weinig locals."
Ze merkt dat Terneuzenaren naar andere steden trekken om te winkelen. "In de winkel in Goes komen veel mensen uit Terneuzen. De stad heeft een imagoprobleem. Ik zou het mooier willen vertellen, maar ik kan het niet mooier maken dan het is."
De winkelstraat in Terneuzen: veel leegstand