Kersverse Statenleden moesten voor beëdiging eerst plaatsnemen in de schoolbanken

Voor negentien mensen brak vanmorgen een nieuw politiek hoofdstuk aan, zij zijn helemaal nieuw in de Zeeuwse politiek. De kersverse Statenleden kregen vandaag hun spullen van de provincie, zoals een laptop en een sleutel om het provinciehuis in te komen. Ook een stoomcursus provinciale politiek was onderdeel van het introductieprogramma.
Kersverse Statenleden worden voor hun installatie klaargestoomd
Christine Govaert van de BoerBurgerBeweging (BBB) is één van de nieuwe Statenleden. Ze heeft geen ervaring in de politiek maar weet er wel wat van, omdat ze als belangenbehartiger regelmatig met de gemeente te maken had. Voor Govaert is het allemaal spannend en nieuw. "We hebben vanmorgen een rondleiding gehad door het geweldig mooie complex. Ik ben nog nauwelijks bij het provinciehuis geweest. Het is zo leuk dat we nu voor het eerst aan de slag kunnen."
Het is heel veel als een spons opzuigen"
Jules Hinssen, nieuw Statenlid PvdA/GroenLinks
Na de lunch is het tijd voor een lesje veiligheid. Van veiligheid in en om het gebouw tot het veilig werken in een digitale omgeving op je laptop of iPad. Bij het ophalen daarvan krijgen Statenleden ondersteuning van studenten van onderwijsinstelling Scalda. Zoals van Sam van Stee, die de Statenleden zo veel mogelijk op weg helpt met hun spullen. "Ik installeer apps en zorg voor de beveiliging van hun apparaten, zodat anderen er niet op kunnen. Ik vind het heel leuk om op deze manier te helpen", vertelt de student.
Kees Hanse, ook van BBB, wordt niet helemaal goed van alle veiligheidsmaatregelen waar hij mee wordt geconfronteerd. Maar de noodzaak begrijpt hij wel. "Ik word een beetje zot van al die beveiliging. Maar het hoort erbij en het kan niet anders."
Jules Hinssen Statenlid PvdA GroenLinks
Jules Hinssen Statenlid (PvdA/GroenLinks) © Omroep Zeeland
Jules Hinssen is ook nieuw Statenlid, voor PvdA/GL. Hij heeft net een les over internetveiligheid in de Statenzaal achter de rug en moet nog even bijkomen: "Wat er op je afkomt aan administratie, aan ICT, aan devices, hoe je moet stemmen in een digitale omgeving. Voor mij is helemaal nieuw, dus het is heel veel als een spons opzuigen.
Nieuwe Statenleden geïnstalleerd in Middelburg
Nieuwe Statenleden geïnstalleerd in Middelburg © Omroep Zeeland
In Provinciale Staten van Zeeland zitten 39 Statenleden. 16 Statenleden zaten ook in de vorige periode in PS. De 4 gedeputeerden worden vandaag ook beëdigd. Dat betekent dat 19 Statenleden echt nieuw zijn. De BBB levert 9 mensen en is daarmee de grootste groep nieuwelingen. Andere nieuwkomers zijn van PVV (2), PvdA/GL (2), VVD (2), CDA (1), CU (1), JA21 (1), D66 (1).
Om 16.00 uur is het tijd voor de installatie van alle 39 Statenleden. Als één van de negen BBB'ers, die overigens een groots entree maakten op weg naar de beëdiging (zie video hieronder), weet Govaert zeker dat ze voor een frisse wind in het provinciehuis kunnen zorgen. "Dat kan niet anders, als je nog niet helemaal geïntegreerd bent zoals anderen, dan kijk je met een open blik naar de nieuwe Staten. En dat is ook waar we voor staan. Laten we het niet te ingewikkeld maken en kijken hoe het voor de burgers goed is."
De BBB komt op geheel eigen wijze naar de beëdiging in het provinciehuis
Op 21 april kan Zeeland de nieuwe Statenleden echt in actie zien, want dan is de eerste vergadering van Provinciale Staten in de nieuwe samenstelling.