Ruim twintig Statenleden namen vanmiddag afscheid, twee werden verrast met een lintje

Tijdens de laatste vergadering van Provinciale Staten van deze bestuursperiode is afscheid genomen van 23 Statenleden. Commissaris van de Koning Han Polman sprak ieder persoonlijk toe. Kees Bierens (VVD) en Maaike Walraven (GroenLinks) kregen daar ook nog een Koninklijke onderscheiding bij.
afscheid statenleden 1
Kees Bierens is twintig jaar Statenlid geweest. Voor zijn diensten kreeg hij vanmiddag een Koninklijke onderscheiding van Han Polman. © Omroep Zeeland
"Ik had het echt niet verwacht, maar ik vind dit lintje een mooi eerbetoon na al die jaren politiek actief te zijn geweest", zegt Walraven. Ze was dertien jaar volksvertegenwoordiger, als raadslid in de gemeente Veere en vanaf 2019 Statenlid. Jeffrey Oudeman heeft in de Staten wel iets meer ervaring dan Walraven, hij zat daar 10,5 jaar. "Het is gek om weg te gaan, maar wie weet blijf ik wel als bijvoorbeeld burgercommissielid betrokken."

Boerenlunch

Commissaris van de Koning Han Polman prees in zijn dankwoord het idee van de boerenlunch bedacht door Oudeman: "Het idee om een boerenlunch te organiseren met regionale producten om te laten zien dat we als Zeeuwse politiek achter onze boeren staan was een mooi gebaar." Oudeman is ook nog niet van plan om helemaal afstand te doen van de politiek. "Het is een onderdeel van mijn leven geworden en de komst van mogelijke kerncentrales naar Zeeland is een enorm dossier waar ik de komende periode nog graag aan wil meehelpen."
statenleden afscheid 2
Commissaris van de Koning, Han Polman, deelde boeketten uit aan de vertrekkende Statenleden tijdens de laatste Statenvergadering van deze bestuursperiode © Omroep Zeeland
Verrassend is dat 'Boerin Bertie' Steur van de Partij voor Zeeland wel blijft zitten terwijl ze eerder dit jaar nog haar twijfels had. "Het is heel pittig en daarom had ik ervoor gekozen om op een lagere plaats op de kieslijst te staan. Na lang nadenken heb ik besloten om te blijven. Er worden veel Statenleden vervangen dus er verdwijnt ook veel ervaring. Het is daarom misschien handig dat ik met mijn vier jaar ervaring blijf en ik ben benieuwd hoe de dynamiek zal zijn met de nieuwkomers."

Haat

Tijdens het afscheid mochten de vertrekkende Statenleden ook nog wat zeggen. Vertrekkend Statenlid Eddy Heerschop richtte zich in het bijzonder tot Martin Bos van Forum voor Democratie (FvD). "Even een kort woord aan mijn collega die me op 10 maart 2022 liet schrikken." Bos zei toen in een toespraak voor partijgenoten dat hij de andere Statenleden haat.
"Haat moet in een democratie nooit de boventoon gaan voeren want dat is namelijk de dooddoener van de democratie dus pas daarmee op. Martin, ik ben het vaak niet eens met je denkbeelden, maar ik haat je niet", waren de afsluitende woorden van Heerschop.

Lichtpuntje

In de Provinciale Staten gaat het er soms hard aan toe merkte ook Marion Lippens-de Reu van de PvdA. "Een beetje liefde voor elkaar en compassie heb ik af en toe gemist", zegt ze. Vandaar dat ze voor iedereen een 'lichtpuntje' had meegenomen. "Alle Statenleden die vanmiddag aanwezig waren krijgen een kaarsje als teken van hoop en liefde. We zijn allemaal mensen en als je het goede met elkaar voor hebt dan eindigt het altijd goed", aldus Lippens-de Reu.