Reimerswaalse raad neemt afstand van spotprent over burgemeester: 'Absoluut verwerpelijk'

Scherpe woorden gisteravond in de Reimerswaalse gemeenteraad: een meerderheid spreekt zich met afschuw uit over de aanval van raadslid Marien Weststrate op burgemeester José van Egmond, met een beledigende spotprent in het gemeentelijke huis-aan-huisblad. "Hier is Weststrate doelbewust een grens overgegaan."
José van Egmond voor het gemeentehuis
José van Egmond © Gemeente Reimerswaal/Johan Gideonse
In het heetst van de verkiezingscampagnes, kort voor de verkiezingen van 15 maart, kwam het tot een clash tussen Weststrate en burgemeester Van Egmond. Weststrate, partijleider van PVZ, is tevens voorman van de lokale coalitiepartij Leefbaar Reimerswaal. In interviews met de media en met een zelfgetekende politieke spotprent opende hij frontaal de aanval op de burgemeester - die zijn illegaal opgehangen verkiezingsposters had laten weghalen.
"De burgemeester heeft gewoon een afkeer van alle partijen waar ik bij betrokken ben", zei Weststrate in de PZC. En in de cartoon liet hij de burgemeester zeggen: "Ik bepaal wat er in Reimerswaal gebeurt! Weg met die posters!"

Geschokte reacties

De Reimerswaalse raadsfracties reageren geschokt en met ingehouden woede, tijdens de eerste raadsvergadering ná de provinciale- en waterschapsverkiezingen van 15 maart. Weststrate zelf laat op de vergadering verstek gaan - een motie van afkeuring hangt dan al in de lucht.
De motie is opgesteld door de ChristenUnie, die de acties van Weststrate "absoluut verwerpelijk" noemt. Uiteindelijk ziet de ChristenUnie af van de motie. Nagenoeg alle raadsleden steunen een kritische verklaring van SGP-fractieleider Artwin Otte: "Met zijn handelen heeft de heer Weststrate niet alleen de persoon van de burgemeester beschadigd, maar ook de gemeente Reimerswaal. Wij nemen afstand!"
Marien Weststrate
Marien Weststrate (archief) © Omroep Zeeland
CDA-raadslid Olaf Buteijn stelt bovendien dat Weststrate de gedragscode heeft geschonden, door de burgemeester op een grievende manier af te beelden. "Hier is een grens gepasseerd. Hier kunnen we niet om lachen", merkt Ida Sinke (VVD) op. Ook zij eist publiekelijke excuses van Weststrate. "Dat zou hem sieren."

Coalitie houdt stand

Zijn eigen lokale fractie reageert verdeeld. Leefbaar-raadsleden Joey Smet en Jan-Kees Wielard delen de kritiek niet, maar Mascha Boone-Tuijnman (die vandaag wordt beëdigd als Statenlid) heeft wél moeite met het optreden van Weststrate. Zij steunt de kritische verklaring van SGP en overige fracties.
Na een schorsing lijkt het even spannend, maar het komt niet tot een vertrouwensbreuk. De coalitie van SGP en Leefbaar Reimerswaal houdt stand, al heeft de samenwerking wel forse averij opgelopen. "Maar we moeten wel verder, het mag niet ten koste gaan van de eenheid", reageert Huib Bouwman (ChristenUnie). Duidelijk is wel dat herhaling niet wordt geduld.
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.