Eric voedt en draagt babykangoeroe altijd bij zich: 'Alleen dan kan ze blijven leven'

Een kangoeroe met een baby in zijn buidel is vooral een bekend gezicht in Australië. In IJzendijke loopt nu een surrogaatkangoeroe rond: Eric Scherbeijn met een buidelzak met babykangoeroe! De moeder van het beestje is dood en Eric, die zelf kangoeroes houdt, neemt nu de zorg op zich.
Eric voedt en draagt babykangoeroe altijd bij zich
Blacky gaat overal mee naartoe. Naar een terras, de supermarkt en ze wordt om de twee uur gevoed door Eric. "Het is niet altijd even makkelijk, maar het went." Alleen 's nachts heeft hij rust. "Dan hangt ze in een soort dekbed en gaat ze slapen. Ze moet blijven hangen." Op de vraag of hij opnieuw vader is geworden, moet hij lachen. "Eigenlijk opa!"

Poepen en plassen

Maar het is niet niks, er moet veel voor de babykangoeroe gedaan worden om te overleven zonder moeder. "Het schokken is heel belangrijk voor de functie van de darmen. Als ze stil ligt, dan ligt het lichaam ook stil en kan ze niet poepen of plassen. Dan is ze binnen 24 uur dood." De moeder van Blacky is gestorven toen ze nog in de buidel lag. Eric heeft samen met zijn vrouw het beestje uit de buidel gehaald. Daarna is het opvoeden meteen begonnen. Hij draagt de buidel een aantal maanden bij zich en daarna moet Blacky verzorgd worden in de wei.
Kangoeroe Blacky uit IJzendijke
Kangoeroe Blacky en Eric Scherbeijn zijn de komende maanden continue samen © Omroep Zeeland
Blacky is niet alleen, want er lopen nog meer kangoeroes rond, maar zij moeten nog wennen aan Blacky. "Ze moeten er niets van weten. Dat komt ook omdat één van de kangoeroes zelf ook een kleintje heeft. Maar dat komt wel goed", aldus Scherbeijn.

Liefde

De hele dag zo dichtbij Blacky zijn, zorgt ook voor een speciale band. "Je hebt een hoop liefde voor dat diertje. Als je de liefde kan overbrengen op dat diertje, dan kan het blijven leven." En dat gaat goed, de kangoeroe groeit zo uit de buidel. "In een maand tijd is ze van van 390 gram naar 730 gram. Dat betekent dat het hartstikke goed gaat", vertelt kangoeroe-opa trots.