Laatste papieren versie Dikke Van Dale in museum Sluis

Het klinkt misschien een beetje gek: een gloednieuw boek in een museum. Toch heeft museum Belfort in Sluis de nieuwste versie van de Dikke Van Dale in de collectie liggen. "Ik ben er trots op", zegt kinderburgemeester Leclerc Kaje.
Wethouder, kinderburgemeester en kinderraadslid leggen de nieuwe editie van de Van Dale in museum Belfort in Sluis
Wethouder, kinderburgemeester en kinderraadslid leggen de nieuwe editie van de Van Dale in museum Belfort in Sluis © Omroep Zeeland
Het is alweer de zestiende editie van de Dikke Van Dale die eind vorig jaar is uitgegeven. Inmiddels is het woordenboek in drie apart boeken opgesplitst, maar dat gaat veranderen. "De stichting Johan Hendrik van Dale kwam erachter dat dit de laatste versie is die op papier verschijnt. Dat hebben we toen bij de gemeente gemeld", zegt John Pals, secretaris bij de stichting. "De wethouder heeft toen deze boeken van de uitgever gekregen."
Dat het de laatste op papier is, komt doordat alles steeds meer digitaal wordt. "Ook de encyclopedie willen mensen niet meer. Je kan alles op het internet opzoeken", zegt Pals.

Een grote eer

Kinderburgermeester van Sluis Schaphath Leclerc Kaje en kinderraadslid Jana Satouf mochten samen met wethouder van cultuur Cees Liefting de drie delen in de vitrine zetten. "Ik vind het een grote eer dat ik dit mag doen, want dit maak je maar één keer in de leven mee", zegt Leclerc Kaje.
Ook Satouf kijkt weinig in een woordenboek. "Ik kijk bijna niet meer. Ik kijk meer op internet voor de woorden", zegt Satouf. In tegenstelling tot Leclerc Kaje. "Als het woord niet op internet staat, kijk ik in het woordenboek. Dat gebeurt soms nog best vaak", zegt hij.