Hoe stoere Frédérique Spigt Zeeland leert kennen

Ze waait nog net niet weg, samen met haar hond Monk, op weg naar het typisch Schouwse volksfeest Straô in Burgh-Haamstede. En het is ook nog eens berekoud. Het is de eerste draaidag van de Rotterdamse zangeres en actrice Frédérique Spigt voor de nieuwe televisieserie Waar zee land kust, die ze voor Omroep Zeeland maakt. Samen met haar cameraploeg gaat ze op ontdekkingsreis door Zeeland. En ondanks het weer, vindt ze het al meteen 'fantastisch!' Spigt is dan ook niet bepaald een 'meisje meisje', maar meer het type 'ruwe bolster, blanke pit'.
Fré met hond
Frédérique en haar hond Monk gaan vissen © Omroep Zeeland/vrij
Spigt gaat heel Zeeland door en is vooral op zoek naar wat er nog meer is dan zon, zee en strand. Toen Spigt benaderd werd voor deze serie was ze meteen enthousiast. Ze heeft vrienden in Zeeland en komt er sinds haar vijftiende. "In Renesse....", zegt ze lachend. Ze kwam er om te feesten , "en zoals jonge mensen dat doen, ontdekken wat het leven en de liefde behelst!"

Televisieprogramma

In totaal gaat ze 26 afleveringen maken. De eerste serie van 13 afleveringen is vanaf aanstaande zondag wekelijks op zondagen op televisie te zien bij Omroep Zeeland. Voorwaarde om het programma te presenteren was wel dat haar hond Monk mee mocht. "Monk en in kunnen niet goed zonder elkaar", aldus Spigt. Het zorgt voor een ongedwongen aanpak. Kenmerkend voor de Rotterdamse, die wars is van teksten uit het hoofd leren en niet houdt van 'verplichte nummers".
Frédérique Spigt trotseert koude Oosterschelde
Behalve het weer, biedt Zeeland meer uitdagingen. Zo moest Spigt, zoals vrienden en bekenden haar noemen, voor het programma in februari het koude Oosterscheldewater in. Geen feest, maar toch leuk.
Overal voor in
"Ik ben in principe overal voor in." Maar wat Zeeland vooral interessant maakt, zijn de mensen die ze ontmoet en natuurlijk de dieren en prachtige natuur. Spigt is een natuurliefhebber en houdt van dieren. Ook wat dat betreft zorgt Zeeland voor verrassingen. Zo spot ze wilde flamingo's bij het Grevelingenmeer: "Flamingo's , die mooie roze wolk in dat grauwe water. Mooier wordt het niet." En ze is verrast door de duikplek vlakbij de Plompe Toren: "Een heus koraalrif. We hebben soms geen idee hoe mooi het is."
Tekeningen van Spigt in het programma
Frédérique Spigt heeft vele talenten. Ze zingt, presenteert en acteert niet alleen, maar schildert en tekent ook. Voor de oplettende kijker zijn tekeningen van haar hand terug te vinden in het programma. Tekenen en schilderen is belangrijk voor haar. "Ik heb de hele coronacrisis overleefd door te schilderen", aldus Spigt.
Waar zee land kust
Zangeres en actrice Frédérique Spigt ontdekt Zeeland.
Op zondag op tv, van 9 april t/m 2 juli elk uur vanaf 18.40 uur
Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Stichting Stimuleringsfonds Fan van Zeeland.