Leden algemene vergadering waterschap geïnstalleerd: 'Ik heb er zin in!'

Bij het waterschap Scheldestromen zijn vanavond de leden van de algemene vergadering geïnstalleerd. Dat gebeurde twee weken na de verkiezingen op 15 maart.
De nieuwe leden van de algemene vergadering van waterschap Scheldestromen
De nieuwe leden van de algemene vergadering van waterschap Scheldestromen © Omroep Zeeland
In totaal heeft de algemene vergadering - een soort gemeenteraad van het waterschap - 30 zetels. Toch werden er vanavond in eerste instantie maar 27 geïnstalleerd. Bastiaan van 't Westeinde (lijsttrekker van de BBB) en Chris Koopman (Partij voor Zeeland) moesten de installatie van hun collega's vanaf de publieke tribune aanschouwen: hun geloofsbrieven waren door omstandigheden nog niet behandeld.

Verrassing

Bij Chris Koopmans was dat niet zo gek. "Ik werd vanochtend om 10.00 uur gebeld met de boodschap: 'Bertie Steur heeft afstand getekend, die wordt Statenlid.' Zo hoorde ik dat ik toch in het waterschap kon komen." Het algemene bestuur is voor hem niet nieuw, hij doet het al dik 25 jaar. "Ik ben begonnen in waterschap Tholen, toen Zeeuwse Eilanden en nu deze. Toch altijd heel leuk."

Geloofsbrieven

Geloofsbrieven zijn stukken waaruit moet blijken dat iemand voldoet aan de wettelijke eisen voor het lidmaatschap van - in dit geval - de algemene vergadering van het waterschap. Bijvoorbeeld een cv, een verklaring omtrent gedrag en een verklaring waarin staat dat geen functies worden bekleed die onverenigbaar zijn met het lidmaatschap van de algemene vergadering. Zo kan je niet én lid zijn van de algemene vergadering van het waterschap én Statenlid.
Ook voor Sjaak Quaak was zijn lidmaatschap een verrassing, al weet hij het al wat langer. Als nummer zeven op de lijst van de BBB had hij niet verwacht in het algemene bestuur te komen. "Plek zeven was niet echt verkiesbaar, maar nu blijkbaar toch wel", lacht hij. "We hadden gehoopt op een goed resultaat, maar zo'n groot resultaat, dat was voor ons wel fenomenaal..." De BBB kwam in één klap met zeven zetels het waterschap binnen. "Toch fijn om hier te mogen plaatsnemen. Ik heb er echt veel zin in. "
In onderstaande taartdiagram zie je de zetelverdeling na de verkiezingen van twee weken geleden:
Nadat de eerste 27 leden hun belofte of eed hebben uitgesproken, zondert een commissie zich meteen af om zich te buigen over de geloofsbrieven van de laatste twee. En met een "Zo waarlijk helpe mij God almachtig' en een 'Dat verklaar en beloof ik' zijn Chris Koopman uit Sint-Maartensdijk en Bastiaan van 't Westeinde uit Wolphaartsdijk ook geïnstalleerd. De installatie van nummer 30, Marleen Blommaert, gebeurt op een later moment, zij was vandaag verhinderd.
De leden van de algemene vergadering leggen de eed af voor dijkgraaf Toine Poppelaars
De leden van de algemene vergadering leggen de eed af voor dijkgraaf Toine Poppelaars © Omroep Zeeland