Youp van 't Hek raakte zijn rijbewijs kwijt, kwam in het ziekenhuis, maar bewaart warme herinneringen aan Zeeland

Hier raakte hij zijn rijbewijs kwijt, heeft hij ontelbaar veel mooie avonden beleefd en werd hij onwel tijdens een show waardoor hij dacht nooit meer op het podium te staan. Cabaretier Youp van 't Hek heeft heel wat meegemaakt in Zeeland, maar nu staat hij voor de laatste keer in de Schouwburg in Middelburg. Maar helemaal afscheid nemen van de provincie, doet hij nog niet.
Youp van 't Hek
Youp van 't Hek staat voor de laatste keer op de planken in Middelburg © ANP
"Tja, dat gebeurde hier, hier stapte ik eraf." Van 't Hek kijkt naar het podium voor hem, in de nog lege Schouwburg in Middelburg. "Ik dacht toen dat het klaar was, dat ik nooit meer op het podium zou komen. Ik was toen al anderhalf jaar belabberd en beroerd."
Het was eind 2015. "Mijn geluidsman gaf aan de toneelmeester door: gooi dat doek dicht en haal die man van het podium af. Ik transpireerde als een gek, maar bleef doorspelen." In de pauze kwam het besef dat het zo echt niet meer ging: "Toen zei ik: breng me naar een ziekenhuis."

Een Mercedes voor het zorgpersoneel

En zo kwam Van 't Hek op de eerste hulp in Goes terecht, waar hij ondanks de ernst van de situatie toch warme herinneringen aan heeft. "Mijn respect voor de zorg is alleen maar toegenomen. Voor al de ziekenhuizen, hoor. Ook in Goes, echt geweldig waren ze."
Zelfs op de behandeltafel kon de cabaretier het niet laten om grappen te maken. "Ik zei tegen een lief Zeeuws meisje: 'Als jullie erachter komen wat er aan de hand is, dan krijgen jullie van mij allemaal een Mercedes. En dan gaan we in een grote stoet naar Parijs, gaan we het vieren.' Toen keek ze me aan en zei ze: 'Meneer Van 't Hek, wij mogen geen cadeautjes aannemen'." Hij schiet in de lach: "Dat vond ik zo lief, terwijl ik het alleen als een soort symbool zei."

'Ik wilde zo snel mogelijk Vlissingen uit'

Van 't Hek kreeg in Zeeland niet alleen met de zorg te maken, hij kwam hier ook in aanraking met justitie. Het teletekstbericht van Omroep Zeeland uit 2003:
Cabaretier Youp van 't Hek is woensdag door de Middelburgse kantonrechter veroordeeld tot vier maanden ontzegging van de rijbevoegdheid plus een boete van 464 euro. Van 't Hek werd in oktober 2003 geflitst toen hij met een snelheid 128 km/uur over de Nieuwe Vlissingseweg in Vlissingen reed. Daar mag maar 70 worden gereden.
"Ja, ik wou ook zo graag Vlissingen uit," grapt hij. "Ik weet nog: ik had opgetreden in het Arsenaaltheater en ik ben nogal van het hard rijden..." Hij verbetert zichzelf: "Dat was ik, nu niet meer."
Omdat het niet de eerste keer was dat Van 't Hek betrapt werd op te hard rijden, vond de rechter een onvoorwaardelijke rijontzegging deze keer wel op zijn plaats. Vier maanden lang had hij geen rijbewijs. "Terecht", zegt hij. "Ik ben ook niet in beroep gegaan. Vrienden zeiden: 'Dat had veel eerder gemoeten.'"
Onze verslaggever sprak Youp van 't Hek vlak voor zijn een-na-laatste voorstelling. Luister hieronder het gesprek terug:
Youp van 't Hek over spelen in Zeeland, hoe hij zijn rijbewijs kwijtraakte en waarom hij zich thuis voelt in Veere
Van 't Hek kwam in al die jaren graag in Zeeland. "Dat komt ook een beetje omdat het lekker ver van huis is. Ik heb een paar Zeeuwse vrienden die dan komen en ik vind het hier zo ontzettend aangenaam."
Moeiteloos somt hij de theaters op. "In Rilland heb ik gespeeld. Tholen. In het Tonnenmagazijn in Biervliet... Nee dat was het niet, maar zo'n soort plekje. Het Mondragon in Zierikzee, waar beneden zo'n laag water in de kleedkamer stond, oude tyfuszooi, stinken daar. Renesse... En altijd met ontzettend veel plezier. Dat is een beetje mijn probleem: ik speel met ontzettend veel plezier. Ik ga nooit chagrijnig naar een stad." Hij glimlacht: "Dit is echt het leukste wat er is. Wat dat betreft zal ik het wel gaan missen."
Youp van 't Hek
Youp van 't Hek in de Schouwburg in Middelburg, voor zijn voorstelling © Omroep Zeeland
De Schouwburg in Middelburg is een van zijn favoriete theaters. "Mensen zeggen wel eens: 'Middelburg is wel een beetje moeilijk.' Middelburg is helemaal niet moeilijk! Nu is mijn humor ook wel vrij bot en universeel, maar ik vind het juist heel erg leuk." Tot zijn opluchting is er na jaren gesteggel nooit een nieuwe schouwburg gebouwd. "Gelukkig, want dit is een van de leukste zalen van Nederland." Hij kijkt rond zich heen: "Ik speel hier echt heel graag, ook door de zaal die heel erg mooi is."
Wat ook meespeelt: zijn logeeradres. Al bijna 30 jaar verblijft hij na optredens in Zeeland in de Campveerse Toren in Veere. "Bij mijn lieve, grote vriendin Hendrina, de eigenaresse. We slapen daar met z'n allen en we worden daar zeer gastvrij ontvangen."
Zeeuwen zijn aardige mensen met een leuk taaltje
Youp van 't Hek
Zijn shows staan nog tot mei 2024 ingepland. "Dan ben ik 70, dat lijkt me een prachtig moment om te stoppen." Vastomlijnde vervolgplannen heeft hij niet. "Je gaat me in ieder geval niet met mijn vrouw op de elektrische fiets spotten, in dezelfde kleding." Voorlopig is het nog niet zover. In september staat de cabaretier in ieder geval nog op de planken van het Scheldetheater. "Die kaarten komen binnenkort in de verkoop."
Nog een laatste boodschap aan Zeeuwen? "Blijf Zeeuw. Ik vind het mooi volk, ik vind het goed volk. Ik vind het leuke, aardige mensen. Het taaltje is leuk. Blijf Zeeuw, blijf wie je bent, dat doe ik ook al jaren."