Gegevens van 3.000 CZ-klanten op straat door datalek

De gegevens van drieduizend klanten en organisaties van CZ liggen op straat. Dat komt door een datalek bij het bedrijf waar de zorgverzekeraar een tevredenheidsonderzoek liet uitvoeren. Onder de gedupeerden zijn ongetwijfeld Zeeuwen, zegt een woordvoerder van de zorgverzekeraar.
Datalek bij CZ
Datalek bij CZ © Omroep Zeeland
De getroffen klanten worden vandaag geïnformeerd. Zij hebben een collectieve zorgverzekering bij CZ. Die verzekering kunnen werknemers van een bedrijf afsluiten tegen gunstige voorwaarden. Om hoeveel Zeeuwen het precies gaat, kan de woordvoerder niet zeggen. "In verband met privacy heb ik de lijst ook niet gezien, maar het is niet uitgesloten dat er Zeeuwse klanten zijn getroffen." CZ is de grootste zorgverzekeraar in de provincie.

Ook NS getroffen door lek

Het datalek vond plaats bij een softwareleverancier van marktonderzoeker Blauw. Eerder meldde Blauw al dat er in totaal veertien bedrijven door het lek zijn getroffen. Telecombedrijf VodafoneZiggo en de NS zijn vooralsnog het hardst geraakt. De toegang tot de persoonsgegevens is inmiddels afgesloten.
In de brief die CZ naar de gedupeerden stuurt, staat een waarschuwing. "Ze moeten de komende tijd extra alert zijn op phising," aldus de woordvoerder.