De Middensluis ploft op de dag dat de Scheldeprijs in Terneuzen van start gaat

Een handige timing lijkt het niet, toch zou het één het ander niet hoeven bijten. Volgende week woensdag wordt gestart met het opblazen van het laatste stukje Middensluis in Terneuzen, maar dan is ook de start van wielerwedstrijd de Scheldeprijs in het centrum van de stad.
Explosie Middensluis Terneuzen
Het opblazen van het westelijke deel van de Middensluis liep vorig jaar maart uit de hand © Omroep Zeeland
De laatste restanten van de sluis worden in twee delen opgeblazen, verspreid over woensdag- en donderdagochtend. Het startsein voor de wielerklassieker wordt woensdag net iets na het middaguur gegeven. Het is volgens wethouder sport, Laszlo van de Voorde, van de gemeente Terneuzen goed op elkaar afgestemd. Het ploffen zal tussen 9.30 en 10.30 uur plaatsvinden, aldus de wethouder, een stukje verderop worden om 11.30 uur de renners gepresenteerd op de Markt.
"Voor de explosie wordt het sluizencomplex afgesloten, dus moeten de rennersbussen en toeschouwers omrijden. Dat kan via de Sluiskiltunnel," aldus van de Voorde. Het oponthoud rondom het sluizencomplex moet al lang voorbij zijn als de renners daadwerkelijk vanaf de Markt over de sluizen naar de Westerscheldetunnel fietsen. Het startsein klinkt om 12.45 uur.
De deelnemers rijden door de Westerscheldetunnel
Wielrenners rijden komende woensdag weer door de Westerscheldetunnel © ANP
Het opblazen van de westelijke wand van de Middensluis liep vorig jaar uit de hand. Eigenlijk zou er toen een klein plofje te horen en te zien zijn, maar er volgde juist een harde knal. Er werden 200 schademeldingen gedaan door omwonenden.

Geen noodplan

Om dit de voorkomen zijn er maatregelen genomen. Op de twee dagen worden er meerdere plofjes uitgevoerd. Per dag kunnen de ploffen ongeveer 20 seconden voelbaar zijn in de nabije omgeving. De wethouder gaat er dan ook vanuit dat alles goed en volgens planning verloopt. "Nee, er ligt geen noodplan klaar. Er is geen aanleiding dat we daar serieus rekening mee moeten houden."
Op de plofdagen wordt een veiligheidszone van 300 meter rondom de plof ingesteld. Automobilisten en fietsers worden dan een half uur staande gehouden door verkeersregelaars. De Oostsluis is dan ook gestremd voor al het scheepvaartverkeer.

'Voldoende parkeergelegenheid'

Het parkeerterrein aan de Binnenvaartweg is alle twee de dagen afgesloten. "Maar er is nog voldoende parkeergelegenheid voor toeschouwers van de Scheldeprijs," aldus Van de Voorde. Hij verwijst naar de parkeerterreinen aan het Schuttershof, de Scheldeboulevard, de parkeergarages en bij Scheldorado.
De Middensluis in Terneuzen moet wijken voor de Nieuwe Sluis. Op 23 maart 2022 werd de eerste wand onder water opgeblazen. Dit gebeurde met explosieven om de wand te breken, zodat hij vervolgens makkelijk kon worden afgebroken. Omdat er té veel springstof werd gebruikt dan nodig was, was de explosie veel groter en harder dan verwacht. Toch is ervoor gekozen om ook de tweede, resterende wand op te blazen met springstof. Dit keer met een stuk minder springstof. Ook zijn hiervoor afgelopen januari proefploffen voor gedaan.