Bijna twintig claims ingediend voor PFAS-vervuiling Westerschelde

Van een bescheiden duizend euro tot miljoenen; negentien bedrijven, ondernemers en particulieren hebben bij Provincie Zeeland een inventariserende schadeclaim ingediend met betrekking tot de PFAS-vervuiling in de Westerschelde. Andere bedrijven kunnen zich nog melden, en het is maar de vraag of er ooit uitgekeerd gaat worden.
PFAS Vlaanderen
Westerschelde bij Vlaanderen © Omroep Zeeland
Na overleg met minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat besloot Provincie Zeeland in februari om een meldpunt te openen voor mensen die vonden dat ze schade ondervinden doordat de Westerschelde vervuild is met de PFAS chemicaliën. Vooral vissers zagen inkomsten verdampen nadat besloten werd om tussen Vlissingen en Antwerpen niet meer te vissen vanwege de hoge PFAS-waarden in vis en garnalen.

Claims uit verschillende sectoren

Maar ook recreatieondernemers, zeegroentensnijders, natuurorganisatie en particulieren zeggen schade te hebben geleden, volgens de provincie. Er volgt nog een gesprek met vertegenwoordigers van de visserijsector, waarbij ook wordt gekeken naar een mogelijke gezamenlijke strategie.
Lamsoren
Ook zeegroentensnijders hebben schade gemeld © oz
Wie precies de schade gaat vergoeden is niet duidelijk. Het ligt voor de hand dat dit de vervuilende bedrijven zoals 3M en Indaver bij Antwerpen zouden moeten zijn, maar daar kleven een hoop haken en ogen aan. De PFAS vervuiling van de Westerschelde komt door vele bedrijven vanuit Frankrijk en België, maar ook uit Nederland.

Tweede kamer wil weten hoe het zit met schademeldingen

Gisteravond debatteerde de Tweede Kamer over PFAS. Verschillende partijen wilden onder andere weten wat de mogelijkheden zijn om geleden schade te verhalen. Daarnaast moest duidelijk worden of ze genoegen nemen met het feit dat er waarschijnlijk geen lijst beschikbaar komt met PFAS lozingen vanuit Nederland. Het ministerie zegt dat het maken van zo'n lijst heel veel tijd kost, en twijfelt of het zal bijdragen aan een vermindering van lozingen.