Hardloper Angel vindt jonge bruinvis op strand van Vlissingen

Op het strand aan de boulevard van Vlissingen is vanmorgen een jonge bruinvis aangespoeld. Het dier was al overleden toen hij werd gevonden. SOS Dolfijn laat weten dat de bruinvis wordt meegenomen voor onderzoek.
Hardloper Angel vindt jonge bruinvis op strand van Vlissingen
Het dier werd ontdekt door hardloper Angel Lucas. Die zag het dier aan de kustlijn liggen. "Ik ben net klaar met mijn nachtdienst en ik dacht: ik ga nog even lopen voordat ik naar bed ga. Toen zag ik iets in mijn ooghoek liggen. Eerst dacht ik dat het een klein walvisje was."
Lucas heeft zoiets nog nooit meegemaakt tijdens zijn hardlooprondjes. "Ik heb wel eens andere zeedieren gevonden, maar zoiets nog nooit", zegt hij. Op de buik van de de bruinvis zijn namelijk een aantal sneeën te zien. "Het lijkt een jong dier. Ik denk dat hij niet is gestorven omdat hij ziek is, maar dat hij aan zijn verwondingen is overleden."
Bruinvis aangespoeld bij Vlissingen
Bruinvis aangespoeld bij Vlissingen © Angel Lucas
Volgens Jaap van der Hiele van de dierenambulance zou het dier de verwondingen opgelopen kunnen hebben door een zeehond. "Kijk, de sneden gaan helemaal door het dier heen", vertelt hij terwijl hij naar de onderkant van de vis wijst. "Het dier is denk ik levend aangespoeld. Dat zie je aan de ogen. Zie je? Die zien eruit alsof het dier nog leeft."

Zonder hulp van de moeder

Volgens Mariëlle Staal van SOS Dolfijn zijn de meeste dieren die rond deze tijd aanspoelen overleden. "Het gaat dan om dieren die net gespeend zijn en het nu zelf moeten gaan doen, zonder hulp van hun moeder. Of het zijn dieren die een wat slechtere start hebben gehad. Een groot deel van die dieren strandt dood."
Stichting ReddingsTeam Zeedieren haalt het dier op. De bruinvis wordt vervolgens naar de Universiteit van Utrecht gebracht. Daar wordt onderzocht waarom de dieren stranden en wat ze daar aan kunnen doen. Lucas hoopt in ieder geval dat het dier goed wordt onderzocht. "Hij heeft wat verwondingen en dat kan door scheepvaart komen of het kan een andere oorzaak hebben. Ik ben er wel geïnteresseerd naar."