Hap wil meer inzage in medisch dossier: 'Minder kans op fouten'

Geef toestemming om in je medisch dossier te kijken bij spoedgevallen. Daartoe roept de huisartsenspoedpost (hap) op. Vanaf 4 april kunnen huisartsen en triagisten dat door veranderde regelgeving niet meer. Mensen moeten daar vooraf toestemming voor geven. Huisarts Tim Molenaar hoopt dat mensen dat zullen doen. Hij verwacht vanaf volgende week meer tijdverlies bij de behandeling van spoedpatiënten.
huisarts waarnemend Tim Molenaar
Huisarts Tim Molenaar: "Vooral mensen die veel medicijnen gebruiken of een allergie hebben, roepen we op om toestemming te geven" © Omroep Zeeland
Als er geen toestemming is geregeld, kunnen triagisten en huisartsen op de spoedpost geen informatie over medische klachten, allergieën en medicijnen uit het medisch dossier van de eigen huisarts meer opvragen. Ze kunnen alleen afgaan op wat de informatie die de patiënt zelf geeft. Dat betekent langere vragenlijsten bij de triage en de behandeling.
Wordt het straks gissen voor de huisarts?
"Helemaal gissen is het niet, maar soms wordt het wel lastiger', zegt Tim Molenaar. "We zullen geen medische missers maken of fouten omdat mensen geen toestemming hebben gegeven. Maar we kunnen wel efficiëntere zorg leveren als mensen wél hun keuze hebben doorgegeven."
Soms hoor je van een patiënt: 'ja, dokter, ik gebruik dat witte pilletje, dat ronde, voor de bloeddruk. O nee, als bloedverdunner'
Tim Molenaar, huisarts
"Als mensen geen toestemming hebben doorgegeven, kunnen we niet zien welke medicijnen iemand gebruikt en wat de voorgeschiedenis is. Soms levert dat grappige maar lastige situaties op. Dan hoor je: 'ja, dokter, ik gebruik dat witte pilletje, dat ronde, voor de bloeddruk. O nee, als bloedverdunner.' Dat maakt ons werk wel wat moeilijker."

Wat kan de huisarts van de spoedpost allemaal inzien?

Geef je toestemming dan ziet de spoedpost een korte samenvatting van het medisch dossier van de huisarts. De laatste bezoeken aan de huisarts, de laatste laboratoriumuitslagen en een overzicht van de medicijnen. "Alleen al aan de lijst medicijnen kun je heel veel afleiden", zegt Molenaar. "Maar het is bijvoorbeeld ook goed om te weten of iemand met een urineweginfectie al bij de huisarts is geweest, welke resistente bacteriën het laboratorium heeft aangetroffen en met welke antibioticakuur is begonnen."
Veel zaken blijven afgeschermd. De huisarts van de spoedpost kan niet het héle dossier bekijken. "Je kunt heel veel niet zien", aldus Molenaar. "Geen brieven van specialisten, niet alle labuitslagen tot in het verre verleden, wie huisgenoten zijn, dat allemaal niet. Enkel een korte beschrijving van een medische probleem. Bijvoorbeeld 'allergie voor penicilline'."
Huisartsenpost Zierikzee Borrendamme huisartsenspoedpost
Huisartsauto voor de spoedpost in Zierikzee © Omroep Zeeland

Hoe zit het met de privacy?

"Het medische dossier blijft van de huisarts, je gegevens staan niet op een losse database. Via het landelijk schakelpunt (LSP) kunnen we gegevens opvragen. Degene die dat doet, heeft een speciale pas nodig. Alleen geregistreerde zorgverleners hebben dat. Je kunt ook op Volgjezorg.nl inzien wie jouw gegevens heeft ingezien."
Tim Molenaar aarzelt om mensen aan te sporen om die toestemming te geven. Als dokter vindt hij de keuzevrijheid een groot goed. "De boodschap is vooral dat mensen moeten nadenken wat ze willen." Wat hij wil meegeven: "Vul in wat je wel en niet wilt delen."
Toestemming verlenen kan via de website Volg je zorg of mondeling via de eigen huisarts.