Enorme boete voor eigenaar Marina Beach na huisvesten arbeidsmigranten

De Oostappen Groep, eigenaar van Marina Beach bij Hoek, moet de gemeente Terneuzen 200.000 euro betalen. De boete is opgelegd omdat het bedrijf illegaal arbeidsmigranten laat wonen op het recreatiepark. Als de Oostappen Groep hier mee doorgaat, kunnen ze een nóg hogere boete verwachten.
Peter Gillis
Eigenaar Peter Gillis van de Oostappen Groep © ANP
De gemeente legde al in 2018 een dwangsom van 100.000 euro neer bij het bedrijf. Over deze zaak moet de Raad van State nog uitspraak doen. In juli en oktober 2021 waren opnieuw controles op het recreatiepark. Dwangsom: 200.000 euro.

Boete opgehoogd

Omdat de huisvesting van arbeidsmigranten bij twee controles in mei en oktober 2022 en februari dit jaar nog niet was gestopt, vordert de gemeente nu de dwangsom in. Mocht de Oostappen Groep bij een volgende controle opnieuw de fout in gaan, wordt de boete opgehoogd naar 400.000 euro. De arbeidsmigranten moeten binnen drie maanden van het park af zijn.
Burgemeester Eik van Merrienboer ziet geen andere uitweg: "Helaas blijft de Oostappen Groep de regels overtreden. Als vaststaat dat sprake is van overtredingen van het bestemmingsplan, moeten wij handhaven en zorgen dat de overtreding stopt. Daarom gaan we over tot invordering van opgelegde dwangsommen en leggen we steeds hogere dwangsommen op bij nieuwe overtredingen."

Meer dwangsommen

Eerder deze maand kreeg Peter Gillis, eigenaar van Oostappen Groep, te horen dat hij een dwangsom van 1 miljoen euro moet betalen. Die werd opgelegd door de gemeente Peel en Maas. Ook in deze gemeente huisvestte de vakantieparkenmiljonair illegale arbeidsmigranten op vakantiepark De Berckt in het Limburgse dorp Baarlo. Gillis gaat daartegen in beroep. Verder lopen er nog dwangsommen in de gemeente Loon op Zand (500.000 euro) en de gemeente Asten (500.000 euro).