Liefdesnest met lokvogels, dat is moeilijk te weerstaan voor levende soortgenoten
Het broedseizoen is begonnen op het dak van het veldstation van natuurorganisatie Het Zeeuwse Landschap in het land van Saeftinghe. Negen visdiefjes en vier grote sterns zitten te broeden. Tenminste, zo lijkt het, maar schijn bedriegt. De vogels zijn gemaakt van beton en moeten soortgenoten naar het dak te lokken om daar te gaan broeden.
Deze lokvogels moeten visdiefjes naar het Land van Saeftinghe lokken
De lokvogels zijn gemaakt in opdracht van stichting Het Zeeuwse Landschap. "Het veldstation is net nieuw en we wilden het dak van 335 vierkante meter ook benutten voor de natuur. Uit eerdere proeven met lokvogels is gebleken dat het helpt om soortgenoten naar het gebied te verleiden dus vandaar dat we het hier ook wilden proberen", zegt Jan-Joris Midavaine van de natuurorganisatie.
Lokaal product
Terwijl lokvogels vaak uit Amerika worden geïmporteerd, hoefden deze een stuk minder lange reis af te leggen. "Ik ken Jan-Joris van de middelbare school en kwam hem toevallig weer tegen. Ik vertelde dat ik tuinbeelden maak van beton en toen belde hij me met het verzoek om visdiefjes te maken", vertelt kunstenares Laura Voshol uit Middelburg.
Ze twijfelde geen moment en samen met haar man, Marco van Antwerpen, dook ze de garage in om mallen te maken. "Per vogel ben ik ongeveer een week bezig geweest dus in totaal dertien weken, maar het resultaat mag er zeker zijn. Leuk om de 'diertjes' te zien in hun natuurlijke habitat", aldus Voshol.

In Seaftinghe kunnen ze niet wachten op de visdiefjes, terwijl een stukje verderop in Terneuzen ze juist geweerd worden. Ze broeden daar graag, maar poepen alles onder en vallen wandelaars en fietsers aan. Vandaar dat er daar maatregelen zijn genomen om ze te weren. "Hier zijn ze van harte welkom bij hun betonnen soortgenoten", zegt Midavaine lachend. Het dak van het veldstation is plat en bedekt met schelpen, grind en hier en daar een lokvogel. Naar verwachting wordt het dit jaar nog niet druk op het dak omdat er nog aan het gebouw gewerkt wordt en dat verstoord de broedrust.
Geen toeschouwers
De creaties van Voshol staan op het dak op ongeveer zes meter hoogte en zijn dus lastig te bewonderen. "Dat is wel jammer, maar ik heb een groot hart voor flora en fauna dus ik vind het waanzinnig om op deze manier een steentje bij te kunnen dragen aan de natuur", vertelt ze. Daarnaast is de kunstenares van plan om het visdiefje toe te voegen aan haar eigen collectie. "Mensen kunnen hem bestellen voor in de tuin. Wie weet dat het wel een kolonie visdiefjes aantrekt. Aankoop is dus op eigen risico."
Lokroep
De proef is geslaagd als er volgend jaar visdiefjes en misschien zelfs wel grote sterns komen broeden. De proef zou zelfs nog uitgebreid kunnen worden met een lokroep. "Het idee is om een bandje af te spelen met het geluid dat de vogels maken, maar in principe zou alleen het de lokvogel genoeg moeten zijn om de visdiefjes naar het gebied te trekken", aldus Midavaine.