PvdA/GL ontstemd over formatie: 'Praten met gelijkgestemden is makkelijk, maar de wereld is dat niet'

Teleurstelling en onbegrip. Fractievoorzitter Anita Pijpelink van PvdA/GroenLinks herhaalt het meerdere keren in een eerste reactie op het nieuws dat BBB kiest voor een formatie met SGP, CDA en VVD en de tweede grootste partij vooralsnog links laat liggen. "Ik snap dat praten met gelijkgestemden makkelijk is, maar de wereld van vandaag is niet zo makkelijk."
Anita Pijpelink
Anita Pijpelink, fractievoorzitter van PvdA/GroenLinks in Provinciale Staten © Omroep Zeeland
Volgens Pijpelink duikt BBB hiermee weg voor de werkelijkheid. "Die de verkiezingsuitslag geen recht doet en voor de werkelijkheid waar we nu in zitten en waar oplossingen voor nodig zijn."
Afgelopen dinsdag hield Pijpelink nog een warm betoog voor een tussenstap in het formatieproces. In plaats van door te stappen naar formeren, stelde PvdA/GroenLinks voor om eerst met elkaar te praten in plaats van meteen te beginnen met het formeren van een coalitie.

Niet op basis van programma's, maar gesprekken

"Politiek wordt niet gemaakt door verkiezingsprogramma's, maar door gesprekken die je als politici met elkaar aangaat", legt ze uit. "Om te kijken hoe maatschappelijke vraagstukken het beste tot een oplossing komen en hoe je daar allemaal naar kijkt. Dat gesprek hebben wij nooit gehad met BBB."
"Nu eerst de andere optie verkennen, vertraagt het proces
Kees Hanse, fractievoorzitter BBB
Dat neemt Pijpelink de grootste partij in Provinciale Staten wel een beetje kwalijk. Dat ze geen eerlijke kans hebben gehad om van gedachten te wisselen en de mogelijkheden te onderzoeken of er een kansrijke samenwerking tussen de partijen in zou kunnen zitten. "Ik had graag met hen willen praten en hun vragen willen beantwoorden en twijfels willen wegnemen. Dit is jammer."

Voor de meivakantie klaar

Kees Hanse liet eerder vandaag al weten dat hij niet eerst nog een andere optie wilde verkennen, omdat hij vaart wil maken met de formatie. "Nu eerst de andere optie verkennen, vertraagt het proces en daar schiet niemand iets mee op." Hanse hoopt dat formateur Gerard Rabelink voor de meivakantie klaar is.

Teleurstellend en tegen advies in

De keuze die BBB nu heeft gemaakt doet volgens Anita Pijpelink geen recht aan de verkiezingsuitslag, waarbij de PvdA/GroenLinks de tweede grootste partij van Zeeland werd. "De keuze die zij nu maken is tegen het advies van de meeste fractievoorzitters in, dat maakt dat ik erg teleurgesteld ben en me afvraag hoe je dit kan negeren zonder met elkaar te hebben gesproken."

Deur op een kier

Dat BBB nu verder gaat praten met SGP, CDA en VVD betekent niet dat zij er ook uit gaan komen en een coalitie gaan vormen. Mocht deze formatie niks opleveren, is Pijpelink alsnog bereid aan tafel te schuiven. "Praten kan altijd, maar dat betekent niet automatisch dat je eruit komt, maar betekent dat je elkaar ten volle respecteert en nieuwsgiering bent naar wat die ander zou kunnen bijdragen aan de oplossingen."