Hardnekkige overlastgevers krijgen eigen dorpje

Naast de brug van Sluiskil, in de Koegorspolder in Terneuzen, verrijzen vijf kleine woningen. Op een plek waar je als omstander niet zomaar komt. De zogenoemde Skaeve Huse zijn bedoeld voor hardnekkige overlastgevers. Inwoners uit de gemeente, voornamelijk daklozen, waar bewoners van normale woonwijken niet op zitten te wachten en die ook niet meer welkom zijn bij de daklozenopvang.
Bouw Skaeve Huse
De bouwlocatie met de Sluiskilbrug op de achtergrond © Omroep Zeeland
"Ze zijn nu bezig om de leidingen te leggen en de fundering voor de paden en straks ook voor de huisjes", legt wethouder Laszlo van de Voorde van huisvesting uit. Hij is samen met het Leger des Heils en wooncoöperaties Clavis en Woongoed een van de voortrekkers van het project aan de Lange Blikstraat.
De wethouder is zich ervan bewust dat het een bijzonder fenomeen is: probleemgevallen uit de samenleving halen en ze bij elkaar zetten in the middle of nowhere. "Vergeet niet dat dit een doelgroep is waar al van alles voor uit de kast is getrokken. Niets hielp. Ze zorgen voor overlast en de politie moet er vaak voor uitrukken."

Ander dag- en nachtritme

Peter Seen, projectmanager van woningcorporatie Woongoed, kent de probleemgevallen. "Sommigen hebben een ander dag- en nachtritme waardoor ze voor overlast zorgen in een woonwijk. Of ze hebben verzamelwoede", legt hij uit. "Maar ook voor deze mensen moet woonruimte worden gezocht."
Van de Voorde deelt de de mening dat ook deze doelgroep een veilige plek verdient. "Wij denken dat deze personen ook gebaat zijn om in een rustige, bijna prikkelarme omgeving te wonen."

Wat zijn Skaeve Huse

Skaeve Huse is een Deens woonconcept. Vrij vertaald betekent het 'rare huizen'. In Nederlands worden ze ook wel 'hufterwoningen' genoemd. De woningen zijn bedoeld voor personen die zware overlast in de omgeving veroorzaken. Deze mensen zijn moeilijk te huisvesten vanwege bijvoorbeeld drank- of drugsproblemen.
Door deze personen in een afgezonderde wijk te plaatsen, hoopt de gemeente dat de overlast in andere woonwijken afneemt. Skaeve Huse zijn simpele, vrijstaande woningen, vaak gemaakt van containers. In de gemeenten Amsterdam, Tilburg, Rotterdam en Utrecht wordt er al gebruik van gemaakt.
De locatie bij de Sluiskilbrug is niet alleen gekozen vanwege de rustige ligging, ook is de grond van de gemeente Terneuzen. Van de Voorde: "Vanuit eigen grondvoorziening kan je best wat doen, want het is al zo'n kostbaar project." Aan het project hangt een prijskaartje van bijna 300.000 euro. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van geld van het Rijk voor de aanpak van dakloosheid. We zijn dus blij dat we de gemeenteraad bereid hebben gevonden om akkoord te geven."

Dagelijks toezicht

Bovendien ligt iets verderop het gebouw van de gemeente waar onder meer de brandweer en de boa's zijn gehuisvest: "Zo is er dagelijks toezicht op de route. We willen namelijk zicht hebben op wie er allemaal komt." Vanuit het Leger des Heils krijgen de bewoners passende begeleiding.
Natuurlijk kan het zijn dat er een keer een wastafel sneuvelt
Laszlo van de Voorde, wethouder Terneuzen
De betrokken partijen gaan er vanuit dat het project zeker kans van slagen heeft. Peter Seen is op werkbezoek geweest in Dordrecht waar al Skaeve Huse staan. "Dezelfde soort units komen hier in Terneuzen te staan, van dezelfde maker. Een woning voor één persoon met aparte badkamer, slaapkamer en woonkamer met keuken."

Hard nodig

"Natuurlijk, het kan zijn dat de boel escaleert. Dat er een keer een wastafel sneuvelt. Dan moeten we goede gesprekken gaan houden", aldus Van de Voorde. Maar hij hoopt op korte termijn het aantal units uit te bouwen naar tien. "De noodzaak om nog meer units te gaan bouwen is er."
Skaeve Huse
In Rotterdam staan al verschillende Skaeve Huse, dezelfde soort woningen komen in Terneuzen © ANP
De eerste vijf woningen moeten na de zomer klaar zijn. De eerste bewoners moeten in ieder geval in de winter een dak boven hun hoofd hebben. In principe zijn de woningen tijdelijk, voor vijf tot tien jaar, daarna moet worden gekeken of het project verder kan gaan op een andere locatie. Dit in verband met vergunningen.