's Heeren Loo trekt stekker uit Zeeuwse Muzikanten en Duinart

Uiterlijk aan het einde van het jaar, maar mogelijk al eerder valt het doek voor orkest De Zeeuwse Muzikanten en theatergroep Duinart. Gehandicaptenorganisatie 's Heeren Loo stopt de financiering.
's Heeren Loo trekt stekker uit Zeeuwse Muzikanten en Duinart
's Heeren Loo trekt stekker uit Zeeuwse Muzikanten en Duinart © 's Heeren Loo
Cliënten krijgen ander werk of gaan meer werken bij hun andere banen. Muziek en theater zal worden aangeboden in de vrije tijd. "We beseffen dat dit moeilijk kan zijn voor cliënten, verwanten en voor collega's", zegt Rick Bouwens van 's Heeren Loo. Deze week en volgende week worden alle betrokkenen geïnformeerd.
Het is te duur, we geven meer uit dan dat er in komt. De consequentie is dat we op onze andere locaties minder zorg kunnen leveren
Rick Bouwens, 's Heeren Loo
Het orkest bestaat al sinds 1971 en geeft 20 concerten per jaar. Ook de theatergroep heeft een lange geschiedenis, al spelen er sinds de doorstart na sluiting van hun Spiegeltheater steeds minder spelers mee. Hun laatste stuk 'De Reismachine' is nog maar net in première gegaan.
Het afstoten van de theatergroep en het orkest heeft financiële redenen. 's Heeren Loo legt er jaarlijks 50.000 euro op toe. "Dat wordt gecompenseerd uit het zorgbudget van de andere cliënten. De consequentie is dat we op onze andere woonlocaties minder zorg kunnen leveren", zegt Bouwens, "We leveren zorg, we zijn geen theatergezelschap."
's Heeren Loo Rick Bouwens manager
Rick Bouwens: 'We beseffen dat dit besluit voor veel mensen moeilijk is' © Omroep Zeeland
Er speelt nog een tweede reden mee, legt Bouwens uit: "We hebben al onze cliënten gevraagd 'Waar word je nou blij van?' Dan blijkt dat wij 90 cliënten hebben die wat met muziek en theater willen doen. Veel meer dan de cliënten die nu muziek en theater maken." 's Heeren Loo wil ook daarom de arbeidsmatige dagbesteding van het orkest en theatergroep sluiten en muziek en theater aanbieden op een andere manier.
De arbeidsplaatsen in het orkest en theatergroep uitbreiden, wil 's Heeren Loo niet vanwege de financiële verliezen. Bouwens: "We willen in balans zijn qua inkomsten en uitgaven. De vergoedingen staan onder druk. We moeten ons richten op de kern. En de kern is leveren van zorg."
Corona lied theatergroep Duinart gehandicapten cliënten 's Heeren Loo
Theatergroep Duinart maakte in 2021 een coronalied om de moed erin te houden © Omroep Zeeland
Voor alle cliënten worden alternatieve dagbesteding en activiteiten gezocht. Zodra dat is geregeld, houdt het orkest en de theatergroep op te bestaan.
Dit verandert er in de dagbesteding van 's Heeren Loo
Net als theatergroep Duinart en orkest De Zeeuwse Muzikanten stopt ook Grand café 't Getij in Middelburg. Ook hier zijn de financiën de reden. Het café draait verlies en kost 's Heeren Loo jaarlijks 100.000 euro.
Kado kado op de Stanleyweg in Goes verhuist naar Kapelle, als daar de nieuwbouw klaar is. Nu staat de winkel nog op een bedrijventerrein, straks is er weer een winkelruimte in de dorpskern.
Het houtatelier in Ritthem wordt uitgebreid.
Manege Paardoes in Vlissingen blijft, net als de kringloopwinkel in Serooskerke en de ateliers aan de Fagotweg in Middelburg.