Ruim 150 politieagenten betrokken bij actie vismijn Vlissingen, drie vishandelaren aangehouden

De politie heeft afgelopen nacht bij een grote controle bij de vismijn in Vlissingen drie vishandelaren aangehouden. Meerdere schepen werden doorzocht om te kijken of er ondermaatse vis aan boord was en of die illegaal verhandeld werd.
Drie vishandelaren aangehouden in onderzoek naar vangst ondermaatse vis
"Wij zochten naar zwarte vis. Dat betekent vis die ondermaats is en buiten alle boeken om aan land wordt gebracht", vertelt politiewoordvoerder Thomas Aling in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker.
Vijf schepen zijn door de politie in het holst van de nacht gecontroleerd. Na het lossen van de lading is de politie aan boord gegaan om te kijken of er nog zwarte vis aanwezig was. Of en hoeveel zwarte vis aan boord was, zegt de politie op dit moment nog niet.

Deel van vis ging niet naar afslag

Uit eerder onderzoek van de milieuafdeling van de landelijke recherche is naar voren gekomen dat er ondermaatse vis werd gevangen, zegt de woordvoerder. Een deel van die vis ging vervolgens niet naar de visafslag, maar werd illegaal verhandeld. "Dat is op behoorlijke schaal gebeurd, hebben we een aantal keer gezien." In dat onderzoek werd duidelijk dat de drie aangehouden vishandelaren in ondermaatse vis hebben gehandeld. Zij zitten op dit moment vast.
Politiewoordvoerder Thomas Aling over actie in vismijn Vlissingen
"Je mag natuurlijk niet op deze manier vissen", vervolgt de woordvoerder. "Maar belangrijker nog: het ecologisch evenwicht wordt negatief beïnvloed. Die jonge vissen ga je toch vangen en dat betekent dat die zich niet meer voort kunnen planten."

Ruim 150 politieagenten betrokken

Bij de politieactie waren 150 tot 200 politiemedewerkers betrokken. "Wij wilden snel aan boord en snel controle hebben", aldus Aling.
Politie controleert bij vismijn in Vlissingen op ondermaatse vis
Politie controleert bij vismijn in Vlissingen op ondermaatse vis © HV Zeeland
Conny van Driel werkt in de kantine van de vismijn en werd ook gecontroleerd toen ze op haar werk aankwam. "Aan het begin van de weg stond een politiewagen, we dachten eerst dat er wat was gebeurd op het fietspad."
"Toen bleek dat we een fuik inreden van allemaal politiebusjes", vervolgt ze. "Gevraagd werd wat we kwamen doen."
Van Driel zag hoe politieagenten de boten controleerden. "Het zag blauw van de politie." Ze kreeg het idee dat de meeste politieagenten rond 06.00 uur de vismijn verlieten.
Kantinemedewerker vismijn over politieactie