Vlissingse vissers boos over politieactie: 'Je kunt beter in de drugs, dan word je minder gecontroleerd'

De rust is vanochtend weer teruggekeerd bij de Vlissingse vismijn. Vissers en vishandelaren zijn weer aan het werk. Uit niets blijkt nog dat vannacht tweehonderd politieagenten het terrein doorzochten op zoek naar ondermaatse of illegale vis. Toch houden de vissers wel een nare nasmaak over aan de controle vannacht: "Het is van de zotte en het slaat nergens op", zegt een visser die graag anoniem wil blijven.
Vissers zijn boos na politieactie Vlissingen
De politie heeft afgelopen nacht bij een grote controle bij de vismijn in Vlissingen drie vishandelaren aangehouden. Meerdere schepen werden doorzocht om te kijken of er ondermaatse vis aan boord was en of die illegaal verhandeld werd, zogenoemde zwarte vis. Vijf schepen zijn door de politie in het holst van de nacht gecontroleerd. Na het lossen van de lading is de politie aan boord gegaan om te kijken of er nog zwarte vis aanwezig was. Of en hoeveel zwarte vis aan boord was, zegt de politie op dit moment nog niet.

'Iedereen is hartstikke boos'

Dat de vissers anoniem willen blijven en niet happig zijn om te reageren op de politiecontrole is logisch, vindt een van de mannen die bij de vismijn aan het werk is. "Iedereen is harstikke boos. Die gaan daar echt niet over praten."
De rust is wedergekeerd bij de vismijn in Vlissingen, maar de vissers zijn boos
De rust is wedergekeerd bij de vismijn in Vlissingen, maar de vissers zijn boos © Omroep Zeeland
Toch hebben de vissers wel een mening over de politiecontrole. De controle is namelijk het gesprek van de dag. "Ik ga niks zeggen voor de camera, maar ik wil wel even zeggen dat ik het belachelijk vind. Je zou bijna beter in de drugs kunnen gaan, dan word je minder gecontroleerd."
Op de Visserijkade wordt koffie gedronken. Ook daar praten de mannen over wat er vannacht gebeurd is. "Ze zijn ook op de schepen zelf geweest hè, volkomen opgeblazen. Vissers mogen zelf gewoon vis mee naar huis nemen, tien kilo of zo. Dat ze daar dan op gecontroleerd worden, vind ik belachelijk."
Kijk hieronder de politieactie van vannacht terug:
Drie vishandelaren aangehouden in onderzoek naar vangst ondermaatse vis
Uit eerder onderzoek van de milieuafdeling van de landelijke recherche is naar voren gekomen dat er ondermaatse vis werd gevangen, zegt de woordvoerder. Een deel van die vis ging vervolgens niet naar de visafslag, maar werd illegaal verhandeld. "Dat is op behoorlijke schaal gebeurd, hebben we een aantal keer gezien", zegt de politiewoordvoerder.
In dat onderzoek werd duidelijk dat de drie aangehouden vishandelaren in ondermaatse vis hebben gehandeld. Zij zitten op dit moment vast. Of en hoeveel zwarte vis aan boord was, zegt de politie op dit moment nog niet.