Vijf gemeentes hijsen regenboogvlag uit protest, Middelburg niet: 'Ik begrijp het niet, het is een simpele vlag'

Vijf van de dertien Zeeuwse gemeentes geven gehoor aan de oproep van COC Zeeland om morgen de regenboogvlag te hijsen. De actie is een reactie op de anti-lhbti-incidenten van afgelopen weekend in Eindhoven en Groningen.
Regenboogvlag
Vijf van de dertien Zeeuwse gemeentes geven gehoor aan de oproep van COC Zeeland om morgen de regenboogvlag te hijsen © Pixabay
"Eén gemeente reageerde enthousiast", vertelt Ruud van Engelen, voorzitter van COC Zeeland. "Dat is Terneuzen, maar dat is ook niet verwonderlijk want die zijn sinds deze week een regenbooggemeente." De andere gemeentes zijn Hulst, Sluis en Vlissingen.
Goes is de vijfde gemeente die de actie een warm hart toedraagt. De stad hijst morgen echter geen vlag, omdat die daar het hele jaar al wappert in verband met Roze Zaterdag in de stad in juni. "Maar zij geven het morgen ook nog extra aandacht op social media."

'Middelburg stad van de vrijheid, niet van de regenboogvlag'

Een grote afwezige in dit rijtje is de gemeente Middelburg en dat vindt Van Engelen een grote teleurstelling. "Ze noemen zich de stad van de vrijheid en dat wordt breeduit uitgedragen. Ze zijn regenbooggemeente, hebben het regenboogakkoord ondertekend, dan verwacht je dat dit geen probleem is", zegt een ietwat verbitterde Van Engelen.
Over de beweegreden van Middelburg om niet mee te doen heeft Van Engelen alleen gehoord dat de gemeente vasthoudt aan de vaste herdenkingsmomenten, zoals Coming Out Day, om de regenboogvlag te hijsen. "Ik begrijp het niet. Het is een simpele vlag, wat is daar nou zo moeilijk aan?"

Mosterd na de maaltijd

Verschillende raadsleden gaan wel vragen stellen over de gang van zaken. Maar aangezien het vlagmoment morgen is, zullen de antwoorden later pas komen en is het daarmee mosterd na de maaltijd.

Acht andere gemeentes

Hoewel de verontwaardiging zich vooral richt op Middelburg, zijn er nog acht andere gemeentes die niet meedoen aan de actie. Maar daar is Van Engelen minder verbaasd over. "Sommige gemeentes hebben een behoorlijk christelijke signatuur en dan verwacht je ook geen reactie."
"Maar Middelburg spant de kroon. Ik voel dat dit nog een staartje krijgt', besluit Van Engelen.