Einde Zeeuwse Muzikanten slaat in als een bom: 'Het is als familie en dat wordt nu afgepakt'

Verdriet, boosheid en ongeloof. Het nieuws dat de Zeeuwse Muzikanten moeten stoppen is bij leden en vrijwilligers ingeslagen als een bom en heeft veel emoties losgemaakt. Het nieuws van gehandicaptenorganisatie 's Heeren Loo kwam donderdag zo onverwacht, dat de klap nog altijd nadreunt.
Het einde dreigt voor de Zeeuwse Muzikanten
Toch ging het optreden gisteren in de Koorkerk in Middelburg door. Alleen was er vooraf maar één gespreksonderwerp. "Het is een heel belangrijk deel van m'n leven", vertelt drummer Oscar. "Dat zou dan worden afgepakt door geld of onwil. Er is niet eens naar ons geluisterd."

Een grote verrassing

Vrijwilliger Gert de Keizer was ontzet toen hij het nieuws hoorde. De afgelopen tijd waren er bij hem duidelijke signalen gekomen dat orkest zou doorgaan. "Er zijn nieuwe dure muzieklicenties aangevraagd, dus donderdag was het een grote verrassing."
Zeeuwse Muzikanten
Tijdens het optreden in de Koorkerk © Omroep Zeeland
Het afstoten van de theatergroep en het orkest heeft financiële redenen. 's Heeren Loo legt er jaarlijks 50.000 euro op toe, stelt de organisatie. Er is de afgelopen jaren gekeken om dat verlies om te buigen, maar dat is niet gelukt. Volgens 's Heerenloo wordt het bedrag gecompenseerd uit het zorgbudget van de andere cliënten. Daardoor kan er op andere zorglocaties minder zorg worden geleverd.
Het argument van 'te duur' gaat er bij Gert de Keizer niet in. Volgens hem kost het orkest natuurlijk wel wat, maar niet het bedrag waarover wordt gesproken. "Er zijn heel veel vrijwilligers. En bijvoorbeeld de instrumenten zijn allemaal geschonken. Daar is niks bij van 's Heeren Loo."
Wij gaan strijdend ten onder. We laten ons er echt niet onder krijgen.
Liedwij
Voor een eventuele doorstart is het nog te vroeg. Het orkest probeert het nieuws zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen en dan te kijken naar verdere ontwikkelingen. "Van 's Heeren Loo verwacht ik eigenlijk niet veel meer", zegt De Keizer. "Dus het zal dan echt op een andere manier moeten."
Voor de muzikanten is het nog niet voor te stellen dat ze de Zeeuwse Muzikanten moeten gaan missen. "Het is als familie en dat wordt nu afgepakt," zegt Liedwij. "Voor mij is het een uitlaatklep. Ik heb PTSS en het orkest is echt een soort therapie." Toch is zij, net als alle leden en vrijwilligers vastberaden. "Wij gaan strijdend ten onder. We laten ons er echt niet onder krijgen."
Zeeuwse Muzikanten
De Zeeuwse Muzikanten in de Koorkerk © Omroep Zeeland