Na vijf jaar krijgt Tholen mogelijk toch nog een aanlegsteiger voor riviercruiseschepen

Tholen heeft er vijf jaar op moeten wachten, maar eindelijk liggen de schetsen van de aanlegsteiger voor riviercruiseschepen klaar. Vanavond werden de 3D-impressies gepresenteerd aan de inwoners. De toeristen die de schepen met zich meebrengen moeten de binnenstad leefbaarder maken.
bijeenkomst riviercruiseschepen Tholen
46 Tholenaren kwamen naar de informatiebijeenkomst over de mogelijke komst van de aanlegsteiger voor riviercruiseschepen © Omroep Zeeland
In 2016 waren er al plannen om riviercruises te verwelkomen. Toen werd gezegd dat de eerste schepen in 2018 zouden aanmeren, maar daar is vijf jaar later nog niks van terecht gekomen. "Het heeft allemaal wat vertraging opgelopen doordat de rederijen in eerste instantie de ambitie hadden om de steigers in Willemstad uit te breiden wat hier vlakbij in de buurt is", vertelt wethouder Frank Hommel.
Daar zagen ze uiteindelijk van af en dus pakte Hommel zijn kans: "We legden de plannen voor bij de rederijen, maar toen kwam corona. Hierdoor hebben ze twee jaar niet gevaren en daardoor lag dit project stil. Vandaar de vertraging van vijf jaar."

Mobiele kunstgalerij

Tholenaren die geïnteresseerd zijn in de plannen konden dinsdagavond de eerste schetsen van de aanlegsteiger bekijken. De posters hingen op verrijdbare muren met spotjes erboven waardoor er een soort mobiele kunstgalerij ontstond. Zo'n vijftig mensen namen een kijkje. "Ik woon achter de dijk waar ze de steiger willen bouwen dus ik ben benieuwd wat ik straks uit het raam ga zien", zegt Monique van Pamelen. Over het algemeen is ze wel positief. "Het ziet er niet verkeerd uit en voor de middenstand van Tholen is het denk ik goed als er meer toeristen komen, want nu loopt het een beetje leeg, ook qua winkels."
3d-impressie riviercruiseschepen
Een 3D-impressie van de aanlegsteiger voor riviercruisesschepen in Tholen © Omroep Zeeland
Rob Ligteringen heeft nog veel vragen over het project. "De boten die hier gesuggereerd worden zijn zo groot, die moeten manoeuvreren en om dat te kunnen doen heb je ruimte nodig. Er moet naar mijn idee veel worden uitgebaggerd en dat zal een hoop duiten kosten", denkt hij. Daarnaast vraagt hij zich af of het allemaal de moeite waard is. "Zo'n cruiseschip is all inclusive dus de toeristen komen hier niet om te eten. Als je excursies wil organiseren heb je highlights nodig en die hebben we nu ook niet. We moeten oppassen dat het ons niet meer geld gaat kosten dan dat het oplevert."

Twee miljoen

De gemeente heeft twee miljoen uitgetrokken om de aanlegsteiger te realiseren. "We gaan het niet uitgeven voordat we hebben onderzocht wat de aanbestedings-en onderhoudskosten zijn. Dit leggen we in juli voor aan de gemeenteraad die er dan de knoop over doorhakt", zegt Hommel. Mocht het akkoord worden gegeven, dan hoopt Hommel de schepen in 2024 te kunnen verwelkomen. "Het is de bedoeling om dan rustig aan te beginnen met één rederij. Iedereen moet even aan het idee wennen, in verloop van tijd is iedereen welkom in Tholen", aldus Hommel.