Staatssecretaris over regionale omroepen: 'Ze zijn het kloppend hart van de regio'

Regionale omroep zijn het cement, of beter gezegd het kloppend hart, van de regio. En daarmee ook van het gehele medialandschap. Dat zei staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media tijdens het Regioheldenfestival, dat dit jaar in Vlissingen wordt gehouden. "Als we kijken naar verbinding en het vertellen van verhalen, dan zijn de regionale omroepen daar heel sterk in."
Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media
Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media tijdens het Regiohelden festival © Omroep Zeeland
Verder vindt de staatssecretaris dat regionale omroepen erg goed zijn om dichtbij mensen te komen. "Regionale journalisten zijn genesteld in de samenleving. Ze verstaan en begrijpen de mensen. Dan kun je verschillende standpunten vertellen. Daarmee kan je verbinding en begrip creëren. Deze journalisten hebben echt een hele belangrijke taak", zegt Uslu.

Wat is Regiohelden?

Regiohelden is het jaarlijkse festival voor en door medewerkers van alle regionale omroepen. Dit jaar is Zeeland gastheer en daarmee zijn er zo'n tweehonderd regionale journalisten over de vloer. Zij kunnen workshops en trainingen volgen en praten met elkaar over de actuele ontwikkelingen en innovaties in de media.
's Avonds worden ook nog de prijzen voor de beste journalistieke producties uitgereikt. Omroep Zeeland is één van de genomineerden met de Stempotloodchallenge, een onderdeel tijdens zowel de gemeente- als Statenverkiezingen waarbij inwoners door het maken van een tekening konden laten zien wat er na de verkiezingen moet veranderen in hun woonplaats.