Reddingspoging Zeeuwse Muzikanten vanuit provincie: 'Laten we kijken of we ze als provincieband kunnen adopteren'

PvdA/GroenLinks en de ChristenUnie in Provinciale Staten hebben aan Gedeputeerde Staten gevraagd of de provincie het orkest de Zeeuwse Muzikanten wil adopteren. Dat orkest bestaat uit cliënten en vrijwilligers van de gehandicaptenorganisatie 's Heeren Loo. De organisatie kondigde vorige week aan geen geld meer voor de muzikanten te hebben en de stekker eruit te trekken, wat voor verbijstering en vooral veel verdriet bij de spelers zorgde.
Zeeuwse Muzikanten
De Zeeuwse Muzikanten in de Koorkerk © Omroep Zeeland
"Het is natuurlijk een heel bijzondere doelgroep, waarmee we veel affiniteit hebben", zegt Lizo Koppejan van de CU. "Ze hebben heel veel plezier in wat ze doen en staan onbevangen in het leven. Ze brengen hun spelvreugde over op anderen en wij als Staten moeten voor deze groep opkomen."

Provinciale huisband

Daarom willen de partijen kijken wat er vanuit de provincie mogelijk is om ervoor te zorgen dat de Zeeuwse Muzikanten doorkunnen. Daarbij denken ze aan een subsidie, maar volgens Ralph van Hertum van de PvdA/GroenLinks zijn er nog meer opties. "Laten we kijken of we ze als provincie kunnen adopteren", zegt hij, "waarbij we ze bij bepaalde gelegenheden kunnen laten spelen. Zodat het de officiële provincieband wordt."
's Heeren Loo trekt stekker uit Zeeuwse Muzikanten en Duinart
Zeeuwse Muzikanten krijgen hulp van politieke partijen © 's Heeren Loo
Dat klinkt Lizo Koppejan als muziek in de oren: "Dat wordt zeker elke keer een feestje, daar ben ik van overtuigd." Gedeputeerde Staten hebben een maand om de vragen van de partijen te beantwoorden en Ralph van Hertum hoopt op een positief antwoord. "Het laatste wat je wil, is dat je deze mensen verdrietig achterlaat, terwijl dat absoluut niet nodig is."