Schipper op Westerschelde bekeurd om verkeerd marifoongebruik

Een schipper heeft op de Westerschelde een bekeuring gekregen omdat hij zijn marifoon niet goed gebruikte en omdat het dienstdoende bemanningslid geen Engels of Nederlands sprak. Dat meldt de politie op sociale media. Het gaat om een binnenvaartschipper die op weg was naar Oostenrijk.
Schipper bekeurd
Afbeelding ter illustratie © Landelijke Eenheid Nationale Politie
"Tijdens surveillance met de rhib op de Westerschelde troffen wij een schipper die zich twee dagen op rij aan dezelfde steen stootte: het slecht/niet uitluisteren van de marifoon en niet de juiste voertaal", schrijft de politie op Instagram. De rhib is een snel wendbare, opblaasbare motorboot. Met hulp van Rijkswaterstaat, die met een patrouilleboot ter plekke kwam, heeft de politie de schipper bekeurd.
Wie op de Westerschelde vaart, moet zijn marifoon op een bepaald 'blokkanaal' zette, legt een woordvoerder van de Landelijke Eenheid uit. Deze schipper had dat niet gedaan en was daarom niet bereikbaar vanaf het walstation en ook niet vanaf de patrouilleboot. Daarom gingen agenten aan boord kijken.

In de machinekamer

Daar bleek dat er wel iemand aanwezig was die Engels sprak, maar die was in de machinekamer aan het werk omdat het schip motorproblemen had. Bij de marifoon zat daarom iemand die geen Engels sprak. Welke taal hij wel sprak, kon de politiewoordvoerder niet zeggen.
Politieboot
Afbeelding ter illustratie © ANP
De politie benadrukt dat het gebruik van de marifoon en de juiste voertaal juist op de Westerschelde erg belangrijk is. Het gaat immers om een van drukste en gevaarlijkste waterwegen ter wereld, met grote getijdenverschillen, stromingen en zandplaten. Bovendien wordt de Westerschelde gebruikt door zowel de binnenvaart als grote zeeschepen.
Volgens de politie ontstaan er regelmatig gevaarlijke situaties doordat bemanningen elkaar niet goed begrijpen. Sinds 2011 zijn schippers op de Westerschelde verplicht om in het Engels of Nederlands te communiceren met elkaar en met de verkeersleiding.