Vlag op Lange Jan was foutje, broedende slechtvalk had niet gestoord mogen worden

Dat de Nederlandse driekleur tijdens Koningsdag fier wapperde vanaf de Lange Jan in Middelburg was een foutje. Net als voorgaande jaren had er geen vlag mogen hangen op de toren om de broedende slechtvalken niet te storen.
Na jaren weer een vlag op de Lange Jan, ondanks broedende slechtvalken
Na jaren weer een vlag op de Lange Jan, ondanks broedende slechtvalken © Omroep Zeeland / Provincie Zeeland
Normaal gezien wordt de gemeente door de provincie ingeseind als er weer eieren zijn gelegd door de slechtvalken in de Lange Jan. Dat was andere jaren het teken dat er niet gevlagd kon worden vanaf de Lange Jan totdat de kuikens waren uitgevlogen. Dat bericht is dit jaar niet ontvangen.
Medewerkers van de gemeente hebben wel het bericht op social media gezien dat er weer eieren waren gelegd, maar hebben dit niet doorgegeven aan de medewerkers die de vlaggen hijsen. "Ergens is dit dus fout gegaan en tussen wal en schip beland", vertelt een woordvoerder van de gemeente.
Omdat bij het hijsen van de vlag de vogels gestoord worden, bestaat de kans dat de vogels niet terugkomen op het nest en de eieren dus niet uitgebroed worden. Niet alleen de vlag moet omhoog, maar ook de vlaggenmast moet uitgeschoven worden. Die is namelijk niet standaard zichtbaar. Voor die handelingen moet er iemand langs de broedplek van de vogels lopen.
Om te voorkomen dat het de komende weken nog een keer fout gaat, is nu besloten dat er tot zeker eind juni niet gevlagd zal worden vanaf de Lange Jan. Dat betekent dat er tijdens de dodenherdenking, Bevrijdingsdag en Veteranendag (eind juni) geen vlag zal hangen op de toren.
Of het foutje van gisteren nadelige gevolgen heeft gehad voor de broedende vogels is vooralsnog niet bekend. Daar gaat de provincie over. De gemeente gaat alleen over het hijsen van de vlaggen.